Sreda 15.02.2017.
18:01
B. Đokić - Vesti

Igre prestola u Trampovom timu

Reuters
Morao brzo da ode: Majkl Flin

Naime, utvrdilo se da je general Flin ne samo na svoju ruku pokušao da donosi spoljnopolitičke odluke, već je i lagao potpredsednika SAD Majka Pensa, o svojim kontaktima sa ruskim ambasadorom u SAD Sergejom Kisljakom. Jedan od mogućih razloga što je Flin otišao sa dužnosti jeste i borba između glavnih Trampovih saradnika za što veći uticaj.

Upravo je razgovor Flina i Kisljaka, u vreme dok Tramp još nije stupio na dužnost, doveo do toga da samo mesec dana po inaugurisanju predsednika, general Flin bude prinuđen na ostavku.

U telefonskim razgovorima oni su navodno raspravljali o sankcijama koje je u vreme kada je obavljen razgovor administracija Baraka Obame uvela Rusiji zbog (navodnog) mešanja u američke izbore. U to vreme Flin još nije stupio na dužnost i kao građanin raspravljao je o državnoj politici sa stranim predstavnikom, što je američkim zakonom zabranjeno.

Kada je upitan o tome, dok je potpredsednika Pensa obaveštavao o razgovoru, Flin je prvo negirao da se uopšte pominjalo pitanje sankcija, da bi se kasnije utvrdilo da ipak jeste. Taj propust je koštao Flina karijere u Trampovoj administraciji.

Flin je inače od početka bio dosta kontroverzna osoba u Trampovom okruženju. Mnogi su za ovog nekadašnjeg šefa Odbrambene obaveštajne agencije američke vojske u Obamino vreme govorili da podgreva Trampove teorije zavera i nepoverenje u obaveštajnu zajednicu. Vrlo je blizak sa glavnim Trampovim saradnikom Stivenom Benonom, koji u predsedničkoj administraciji ima možda najviše moći od svih Trampovih saradnika, što mnogima od njih i smeta, pogotovo potpredsedniku Pensu.

Finansije dali bankaru

U vreme dok je vest o Flinovoj ostavci strujala Vašingtonom i tamošnjim koridorima moći, američki Senat je konačno potvrdio imenovanje bivšeg bankara Stivena Menučina za ministra finansija. Sa neuobičajeno tesnim brojem glasova za potvrdu, ovaj bivši bankar Goldman Saksa popunio je ključno mesto u Trampovoj administraciji koje je nedostajalo.

2024 © - Vesti online