Sreda 15.02.2017.
08:48
Vestionline

Ruski bombarderi u "sukobu" sa američkim razaračem

pixabay.com
Ruski avioni patroliraju nad Crnim morem

Jedan od incidenata, kako je rekao, uključivao je dva bombardera Su-24, u drugom je takođe učestvovao Su-24, dok je u trećem učestvovao IL-38.

Portparol američkog ministarstva odbrane Mišel Balanca navela je da su incidenti “nebezbedni i neprofesionalni”, dodajući da ruske letelice nisu imale uključene transpondere.

- Nekoliko incidenata pričinile su ruske letelice na Crnom moru u blizini razarača USS Porter. Ovakvi incidenti zabrinjavaju jer mogu da dovedu do nesreće ili greške -rekla je ona.

Rusija: Amerikanci lažu za incidente

Rusko ministarstvo odbrane demantovalo je američke navode.

- Nije bilo nikakvih incidenata u blizini USS Portera 10. februara - rekao je portparol ministarstva Igor Konašenkov.

- Sve naše letelice su u neutralnim vodama Crnog mora u skladu sa međunarodnim zakonima i bezbednosnim pravilima - dodao je on.

Konašenkov je bio iznenađen kada je čuo da je američka vojska bila “zapanjena što vidi ruske bombardere tako blizu ruske granice”.

- Ako je američki razarač, kao što Pentagon tvrdi, bio u regularnoj patroli u blizini Rusije, desetine hilada kilometara udaljeni od svoje obale, čudno je biti iznenađen regulalnim preletanjem naših aviona nad Crnim morem - rekao je on.

Incidenti su se navodno dogodili u toku NATO vežbi na Crnom moru. One su organizovane u Konstanti u Rumuniji od 1. do 10. februara.

2024 © - Vesti online