Sreda 15.02.2017.
01:10
Vestionline

Psihijatri upozoravaju: Tramp nije sposoban da vlada Amerikom!

Reuters
Nema podršku američke javnosti: Donald Tramp

U tekstu koji potpisuje 35 stručnjaka stoji da Trampov rečnik i ponašanje sugeriše da je nesposoban za empatiju, a njegove tendencije "iskrivljavanja realnosti" koje koristi u svrhu gradnje "mita o vlastitoj veličini" i napada na one koji ga osporavaju činjenicama, verovatno će dovesti do povećanja njegove pozicije moći, prenosi jutarnji.hr. 

Inače nije uobičajeno da psihijatri daju svoje profesionalno mišljenje o psihičkom stanju neke javne osobe ako je nisu pregledali i razgovarali s njom. Štaviše, Američki savez psihijatara u svom Etičkom kodeksu osuđuje takvo ponašanje. Ali, ova grupa je za Njujork tajms rekla da su smatrali neophodnom da prekinu ćutanje zato što se boje da je "previše toga u igri".  

- Ćutanje je rezultiralo time da zabrinutim novinarima i članovima Kongresa nismo dali svoje mišljenje u ključno vreme. Bojimo se da previše toga zavisi od Trumpa da bismo i dalje mogli da ćutimp - rekli su stručnjaci u pismu.

- Rečnik gospodina Trumpa kao i njegovo ponašanje, pokazuju nemogućnost da toleriše stavove drugačije od svojih, što dovodi do ispada besa. Njegove reči i ponašanje pokazuju krajnju nemogućnost empatije... Mi verujemo da velika emocionalna nestabilnost koju pokazuje njegovo ponašanje i retorika, Trampa čine nesposobnim da sigurno služi kao predsednik.

Ovo pismo samo se nastavlja na već ranije izraženu zabrinutost mnogih analitičara i senatora, od kojih su neki rekli da smatraju kako predsednik SAD-a nije "psihički zdrav". 

Tako je konzervativni komentator Endrju Salivan rekao da bi mediji ozbiljno trebalo da popričaju o Trampovom psihičkom zdravlju:

- Da imamo tako nestabilnu figuru u centru sveta, nesposobnu da prihvati realnost, veoma je opasno. Ovaj problem nas brutalno gleda u lice - rekao je Salivan za CNN.

2024 © - Vesti online