Utorak 14.02.2017.
20:17
Vestionline

Hag: Crvene poternice Interpola za troje radikala

wikimedia.org/Julian Nitzsche
Hag zahteva crvene poternice od Interpola za hapšenje radikala

Sudsko veće koje postupa u slučaju radikala smatra da bi asistencija Intepola mogla da doprinese "da u ovom slučaju pravda više ne bude opstruirana", podsećajući da Srbija nije postupila po njegovom nalogu za hapšenje i izručenje optuženih, saospsteno je iz Haga.

Naloge za hapšenje, odnosno poternice protiv Jojića, Radete i Ostojića, koji se terete za uticanje na svedoke u postupku protiv lidera SRS Vojislava Šešelja, donelo je sudsko veće Haškog tribunala 5. oktobra prošle godine, a sredinom novembra je skinuta oznaka tajnosti sa njih.

Sudsko veće je danas naložilo sekretarijatu Tribunala da od Interpola zatraži distribuiranje crvenih poternica povodom naloga za hapšenje.

Srbija, odnosno sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu zaključio je 18. maja da prema srpskom Zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom nisu ispunjeni uslovi za predaju i hapšenje radikala.

Viši sud je naime zaključio da postoji pravna obaveza Srbije da isporučuje samo okrivljenjene za najteže ratne zločine, genocid i zločine protiv čovečnosti, što kod radikala nije slučaj jer se terete za nepoštovanje suda, odnosno uticanje na svedoke u postupku protiv lidera SRS Vojislava Šešelja.

Haško tužilaštvo je optužilo Radetu, Jojića i Ostojića za nepoštovanje suda, odnosno da su vršili pritisak na dvojicu svedoka tužilaštva da svedoče u korist Šešelja, nudeći im protivusluge.

Tribunal je letos od Srbije tražio pod hitno da promeni svoje zakonodavstvo kako bi bilo u skladu sa međunarodnim obavezama, među kojima je i ispunjenje naloga za hapšenje i izručenje pomenutih radikala.

Šešelj je u martu 2016. prvostepenom presudom Tribunala u Hagu oslobođen svih optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba i za proterivanje Hrvata iz Vojvodine, a u toku je žalbeni postupak.

2024 © - Vesti online