Utorak 14.02.2017.
18:41
pravda.rs, Vestionline

Ruska ofanziva na Severni pol: Putin širi granice i pripaja Arktik!

youtube.com/DAHBOO77
Ruske trupe se raspoređuju po Arktiku velikom brzinom

- Komisija UN trebalo bi krajem februara da stupi u kontakt s ruskom delegacijom i da razmotri ta pitanja - rekao je ministar za prirodne resurse i ekologiju Sergej Donskoj.

Rusija je 2001. godine saopštila da pretenduje na proširenje granica koje bi uključilo kontinentalni greben Arktika, izuzetno bogat energentima.

Organizovane su ekspedicije, koje su ispitale teren i ustanovile da se tamo nalazi oko 4,9 milijardi tona energenata, a Rusija je potom 2015. poslala zahtev UN da bi proširila svoje granice na Arktiku zahvaljujući podvodnom grebenu Lomonosova.

Ruski predsednik rešio je da ozbiljno uloži u zimsku vojnu opremu

- Ovakva modernizacija arktičkih trupa i arktičke vojne infrastrukture nije viđena čak ni u sovjetsko doba - kaže za Rojters Mihail Barabanov, urednik ruskog vojnog magazina "Moskou difens brif".

Dve specijalne arktičke brigade su već formirane, dodaje, što čak ni SSSR nikad nije imala, a postoji plan o formiranju i treće, ali i specijalnih odbrambenih priobalnih jedinica.

- Arktičke baze su naša teritorija. Za razliku od drugih zemalja, mi ne pravimo te baze preko mora i okeana. Naša armija mora da bude spremna da deluje na celoj našoj teritoriji u svim ekstremnim uslovima - kaže član Ruskog geografskog društva Denis Mojsejev.

Profesor Pavel Makarevič, član istog društva, kaže da su Mihail Gorbačov i Boris Jeljcin dozvolili da arktička granica bude potpuno ogoljena, a da se sad te greške samo ispravljaju.

2024 © - Vesti online