Utorak 14.02.2017.
18:01
D. N. Petrović - Vesti

U medresama školuju islamiste

Facebook/Medresa Gazi Isa-beg, odjeljenje u Rožajama
Škola ili regrutni centar: Medresa u Rožajama

Crnogorski reis, između opstalog, tvrdi da Ženska medresa u Rožajama radi bez licence i dozvole za rad i da se u njoj propoveda radikalni islam, posebno naglašava da su se stvari u ovoj obrazovnoj instituciji pogoršale nakon što je na njeno čelo došao hafiz Abdurahman Kujović.

Mogu samo u Tuzima

U Rožajama radi i Odeljenje Medrese iz Tuzi koja, kako naglašava reis Fejzić, ima sve dozvole i licence državnih organa. Ustanova koja ima javno važeći obrazovni program je medresa u Tuzima, ističe se i u saopštenju Minstarstva prosvete Crne Gore.

- Zbog njegovih radikalnih ideja, ponašanja, simpatizera i kruga ljudi koji ga okružuju i podržavaju, a koji ruše vrednosti tradicionalnog islama utemeljenih vekovima na ovim prostorima, Kujovića smo isključili iz Islamske zajednice Crne Gore - kaže reis Rifat Fejzić i tvrdi da Mešihat IZ iz Novog Pazara pokušava da, uz pomoć Kujovića, u Crnoj Gori formira paralelne institucije islamske zajednice čime bi, kako naglašava, trebalo da se pozabave nadležni državni organi.

Hafiz Abdurahman Kujović, koga je bivši muftija Muamer Zukorlić promovisao za zamenika predsednika Mešihata IZ u Srbiji, a potom i za muftiju-sandžačkog (pod Sandžakom podrazumeva i sever Crne Gore) smatra da medresa u Rožajama legalno radi od 2002. godine, da je sve do 2015. njen deo bio i Rifat Fejzić, da je deo obrazovnog sistema Rijaseta Islamske zajednice BiH i da joj nikakve državne dozvole za rad nisu potrebne.

- Nije tačno da propovedamo verski radikalizam. Mi širimo samo dobro i samo lepotu. A lepote i dobra nikada dosta - odgovara Kujović.

Sukob između Rijaseta IZ Crne Gore i Mešihata IZ u Srbiji počeo je pre nekoliko godina koncepcijske i lične prirode. Tadašnji glavni muftija IZuS Muamer Zukorlić, potpomognut Abdurahmanom Kujovićem, želeo da je Islamska zajednica Crne Gore, kao i Islamska zajednica u Srbiji (IZuS), bude deo Islamske zajednice BiH i pod kapom tamošnjeg reisa Huseina Kavazovića, kao i da sever Crne Gore bude pod kontrolom muftijstva-sandžačkog u Novom Pazaru.

Reis IZ Crne Gore Rifat Fejzić ovome se oštro usprotivio, jer smatra da Islamska zajednica Crne Gore treba da bude samostalna i da pokriva celu državu i da joj nisu potrebne paralelne institucije iz Novog Pazara koje, kako je više puta naglašavao, zavađaju i dele muslimane na severu Crne Gore i donose verski radikalizam i ekstremizam.

2024 © - Vesti online