Utorak 14.02.2017.
18:01
D. Dekić - Vesti

Nema penzije bez potvrde o životu

M. Karović
Mnogi penzioneri nisu obavešteni o izmeni višedecenijske prakse

Ovakvu praksu je pre dve godine, prema rečima direktora srpskog Zavoda za socijalno osiguranje, uveo i Federalni zavod penzijsko-invalidskog osiguranja Bosne i Hercegovine.

- Oba fonda sa sedištima u Banjaluci i Mostaru pravdaju se skupim troškovima štampanja tih obrazaca i poštanskih usluga za slanje na kućne adrese. Tačno je da penzioneri nisu iz federacijskog fonda bili obavešteni o promeni te procedure, ali je 99 odsto onih koji su penzije tamo stekli, a žive u Srbiji, upoznato sa tom promenom pošto smo se potrudili da ih obavestimo na sve moguće načine, čak i putem udruženja koja okupljaju ljude iz tih krajeva koji žive u Srbiji - pojašnjava direktor Zavoda za socijalno osiguranje Srbije Zoran Panović za "Vesti".

On kaže da bosanski penzioneri u Srbiji imaju ustaljeni način rešavanja tog problema, jer kada uzmu formulare sa internet strana, štampaju ih u deset primeraka i overavaju kod nadležnih institucija ili notara i krajem svake godine šalju fondu u susednoj zemlji.

Moguće je, prema njegovim rečima, da ima penzionera u dijaspori koji ne znaju za izmenu višedecenijske prakse BiH, ali smatra da ne treba da čekaju informaciju, već i da se sami potrude da dođu do nje.

- Ako ima ljudi u dijaspori kojima je posle više godina penzija odjednom prestala da stiže, treba i sami da se zainteresuju o čemu se radi. Dovoljno je da pozovu tamošnje fondove telefonom ili da pitaju putem mejla i sigurno će dobiti odgovor šta treba da urade. Što pre to učine, pre će rešiti problem - ukazuje naš sagovornik.

Nemaju svi kompjuter

Čelnicima Zavoda u BiH je krajem prošle nedelje dostavljena analiza problema nastalih zbog novog načina prikupljanja podataka. Navedeno je da od 50.000 penzionera van BiH, za 26.500 njih isplata nije izvršena jer nisu pravovremeno obavešteni o novom postupanju Zavoda, s obzirom da većina korisnika i nije informatički pismena.

Prema navodima sarajevskih medija, više od polovine od ukupno 50.000 penzionera BiH nastanjenih van zemlje, nije primilo penziju jer nisu na vreme dostavili neophodne potvrde o životu, pošto nisu znali za novu praksu.

Brzo do rešenja za Australiju i Kvebek

Panović se nada se da će do kraja godine biti rešeni problemi onih građana koji su stekli penziju u pokrajini Kvebek u Kanadi. Otkriva za "Vesti" da ima i napretka u dogovorima sa Australijom.
- Bilateralni sporazum nije regulisan u potpunosti, pa se očekuje još jedan sastanak u Beogradu. Za termin razgovora čekamo potvrdu iz te države, pa još ne znamo da li bi mogla da do kraja godine počne isplata penzija korisnicima u Australiji koji su deo staža ostvarili u Srbiji i obrnuto - pojašnjava Panović.
Sa Kanadom izuzev Kvebeka, podseća naš sagovornik, sporazum je stupio na snagu 2014. i zaživeo.
- Kada je reč o Kvebeku, bili smo tamo na dogovorima u oktobru prošle godine, a novi sastanak je u aprilu ove - kaže Panović.
Država Srbija o penzijama, inače, pregovara sa Kinom, Rusijom, Rumunijom i Ukrajinom, a pregovori počinju i sa Grčkom.

2024 © - Vesti online