Ponedeljak 13.02.2017.
21:11
Vestionline

"Sirija plače, Zapad laže"

Reuters
Ništa se nije promenilo od smrti malog Ajlana Kurdija

To je za Raša tudej rekla tetka Ajlana Kurdija, trogodišnjeg dečaka koji je postao simbol izbegličke krize, pošto je stradao na putu na grčkom ostrvu Kos iz Turske.

- Smrt mog nećaka je postala poziv za buđenje sveta, božja poruka... On nam je rekao da je dosta svega. Sirijski narod pati godinama, Sirija plače za pomoć, a niko to u svetu ne čuje. Ni mediji nisu bili zainteresovani za to, sve dok nije snimljena fotografija mog mrtvog nećaka na obali u Bodrumu - navela je Tima Kurdi.

Životna priča nesrećnog Ajlana je “ubrzala“ usvajanje politike “otvorenih vrata“ i zapadne države su počele da primaju izbeglice.

- Nekoliko meseci kasnije svi su zaboravili na tu sliku i vratili se svojim svakodnevnim poslovima, a patnja ljudi u Siriji je nastavljena. Zapad ne samo da nije učinio ništa da se rat okonča, već je nastavio sa namerom promene politike u Siriji, što je situaciju učinilo još gorom. Zapad finansira takozvanu umerenu opoziciju i to samo produžava patnju sirijskog naroda. Nema umerene opozicije... To oružje uvek završi u rukama moćnijih grupa, al Nusra fronta ili Islamske države -  navela je Tima Kurdi.

Prema njenim rečima, vojno rešavanje sirijske krize nije opcija i nikada neće uspeti.

- Niti sam za Asada niti za opoziciju, a izveštaji zapadnih medija o Siriji nemaju nikakvog smisla. Postoji mnogo više od sirijske i ruske vojske, postoje pobunjenici koji i dalje ratuju i koji ubijaju noj narod. Niko na zapadu ne govori o silovanjima koje čine pobunjenici, a te priče su užasne - istakla je Tima Kurdi.

Ona ističe i da je pre rata Sirija bila mirna i bezbedna zemlja, kao i da je ogromna većina živela u slozi, i suniti i šiiti i druzi i alaviti i hrišćani.

2024 © - Vesti online