Subota 26.06.2010.
00:41
Tanjug

Tužilaštvo razgovaralo s Kalinićem, kriju se detalji

Sretko Kalinić

Toga dana, u saradnji i po dogovoru s kolegama iz Hrvatske, zamenik tužioca i policijski službenici MUP-a Srbije obavili su razgovor s Kalinićem kako bi se upoznali sa okolnostima njegovog učešća i njegovim saznanjima o krivičnim delima, koja do sada nisu razrešena. Detalje tog razgovora u ovom trenutku, iz razumljivih razloga, nije moguće iznositi u javnost", rekao je Radisavljević.

Podsetivši da su Kalinić i Simović pravnosnažno osuđeni na kazne zatvora od po 40 godina, specijalni tužilac je istakao da predmet ponovljenog krivičnog postupka može da bude samo odluka o njihovoj krivici.


"U ponovljenom postupku sud ne može stavljati van snage niti menjati pravnosnažne odluke o krivici drugih lica koja se već nalaze na izdržavanju kazne. Da li oni imaju saznanja o učešću još nekih lica u atentatu na dr Zorana Đinđića, koja do sada nisu bila obuhvaćena krivičnim postupkom, znaćemo posle iznošenja njihovih odbrana u eventualno ponovljenom postupku", rekao je on.


Radisavljević je naveo da se, "analizirajući ono što je do sada utvrđeno u pravnosnažnim presudama, može zaključiti da Simović i Kalinić nisu bili vođe niti organizatori 'zemunskog klana'" i da oni "nisu planirali niti donosili odluke o njegovim kriminalnim aktivnostima, što može biti od značaja prilikom ocene verodostojnosti njihovih iskaza".

Miljko Radisavljević

Specijalni tužilac je rekao da se "u poslednje vreme više lica protiv kojih su u toku postupci ili su pravosnažno osusđena zbog krivičnih dela organizovanog kriminala obraćalo Tužilaštvu za organizovani kriminal, nudeći određene informacije i svoja saznanja o krivičnim delima, sa zahtevom da zauzvrat dobiju status svedoka saradnika".


"Svaki put procenjujemo da li su ispunjeni, pre svega, formalni uslovi da neko od njih dobije takav status. O licima koja takav status nisu dobila iz bilo kog razloga, ne mogu saopštavati podatke, jer bi time bila ugrožena pre svega njihova bezbednost, kao i bezbednost njihovih porodica i bliskih lica", naglasio je on.

2024 © - Vesti online