Ponedeljak 13.02.2017.
18:01
B. Božin - Vesti

Smrt komplikovanija od života

Scenario za film je nastao pre 3-4 godine i njegova je lična reakcija na dešavanja u Srbiji, rekao je autor nakon projekcije. Odgovarajući na pitanja publike, koja nije štedela komplimente na račun filma, Vuletić je naglasio da nije u pitanju samo srpska dilema, već univerzalna tema koja je mogla isto tako da se desi i u Meksiku.

Junakinja filma je Jelena, umorna od života koja rešava da se ubije baš u petak, na godišnjicu muževljeve smrti. Bez supruga, bez posla, ona je upala u depresiju iz koje ne mogu da je izvuku ni kćerke. Međutim, pre nego što sprovede svoju odluku, stoji još štošta da pozavršava, da vrati pozajmljenu stolicu komšijama, da da se ukleše njena slika na nadgrobnoj ploči, otkaže životno osiguranje i izvadi zdravstvenu knjižicu kako bi došla do barbiturata i tako ostavila lepši prizor smrti nego što bi bio sa metkom iz pištolja.

Mlad, a iskusan

Vuletić pripada mladjoj generaciji srpskih autora, koji je do sada režirao film "Randevu u Beogradu", seriju "Sindjelići", dokumentarni film "Zlatno doba Leskovca" i bio asistent režije za filmove "Klopka", "Vlažnost", "Kordon", "Izgubljeno-nadjeno" i "Munje".

U filmu "Rekvijem za gospođu J." igraju Mirjana Karanović, Jovana Gavrilović, Danica Nedeljković, Vučić Perović i Mira Banjac.

"Kafkijanska bajka puna crnog humora i filmska potvrda teze da je život komplikovan - ali smrt je još komplikovanija", stoji u najavi filma koji se prikazuje u okviru programa "Panorama specijal".

Zanimljivo je da se ovde radi o koprodukciji u kojoj su učestvovali producenti iz Srbije, Makedonije, Bugarske, Francuske i Rusije. Jedan od producenata je Aleksander Rodnjanski koji je radio čuvene filmove "Levijatan", "Staljingrad" i koji je osetio potencijal Vuletićevog filma.

Jedno od pitanja iz publike bilo je zašto nema muzike u filmu. Reditelj je priznao da je 99 odsto filma zaista bez muzike, jer je hteo od drugih zvukova da postigne efekte i da bi pesma na samom kraju još snažnije delovala. Na "Berlinale" je došao i glumac Vučić Perović, a očekuje se i dolazak Mirjane Karanović, tako da sledi opširniji razgovor sa rediteljem i protagonistima filma.

2024 © - Vesti online