Ponedeljak 13.02.2017.
08:14
pravda.rs, Vestionline

Britanac iz OVK zove Albance da pripreme oružje!

youtube.com/AP Archive
Pripadnici OVK na Kosovu

Pre nekoliko dana oglasio se i na Fejsbuku i na svom profilu objavio status u kome kaže "da je spreman da dođe da pomogne svojim saborcima (OVK) ako zatreba".

Harison, koji je učestvovao u bici na Košarama 1999. godine, izrazio je želju da tamo bude i sahranjen.

A Albanci ga i danas pamte po izjavi: "Da nas je bilo više, danas bismo pili kafu u Beogradu. Kosovo bi bilo mnogo veće!".

Činjenica je da o tome šta je sve radila OVK najviše znaju Amerikanci, međutim, dosta toga bi trebalo da znaju i pripadnici britanske elite jedinice SAS.

Uloga Britanaca bila je vezana za Kosovsku verifikacionu misiju, uspostavljenu 1998. kao deo sporazuma Milošević - Holbruk o rešavanju kosovske krize, postignutog u oktobru.

Vođa te misije bio je Vilijam Voker.

I Holbruk i Voker su američke diplomate koje su bile deo civilne Kosovske verifikacione misije, ali su važnu ulogu u drugom, da kažemo vojnom delu misije, imali prevashodno Britanci.

Osim Vilijama Vokera, koji je bio na čelu OEBS-a, glavnu ulogu u Verifikacionoj misiji imao je i Britanac general-major Dejvid Drevjenkijevič, koji je bio i svedok na suđenju Slobodanu Miloševiću.

Andrej Mlakar, vojno-politički komentator, podseća da su Britanci tada prvi put preko ove misije bili angažovani kao posmatrači. 

2024 © - Vesti online