Petak 25.06.2010.
22:16
Tanjug

Kupite grčko ostrvo na lizing!

Na prodaju: Mikonos

Kako britanski list saznaje, jedno od mesta koja će biti ponuđena na prodaju predstavlja i deo ostrva Mikonos, koje je glavna turistička atrakcija u Grčkoj.

Vlasnik jedne trećine ove oblasti je grčka država, koja traži kupca spremnog da uloži kapital i izgradi luksuzni turistički kompleks, saznaje "Gardijan".

Za ostrvo Rodos najviše su zainteresovani ruski i kineski investitori, a među njima je, navodno, i ruski milijarder i vlasnik britanskog fudbalskog kluba "Čelsi" Roman Abramovič, objavio je londonski list.

Grčka je odlučila da preduzme ove očajničke mere zbog toga što je prošlog meseca bila primorana da od Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda uzme kredit od 110 milijardi evra.

Samo 227 grčkih ostrva su naseljena i odluka o prodaji doneta je i zbog nemogućnosti razvijanja osnovne infrastrukture na ostrvima.

Grčka vlada se nada da će prodajom ostrva ili dugoročnim lizingom privući investicije koje će dovesti do otvaranja novih radnih mesta i stvaranja prihoda koji će moći da budu oporezovani.

U nastojanju da dođu do sredstava za otplaćivanje duga, grčke vlasti planiraju da prodaju i železnicu i vodovod, navodi "Gardijan", dodajući da su kineski investitori posebno zainteresovani za železnicu.

Grčka vlada je ovog meseca postigla i dogovor o izvozu maslinovog ulja u Kinu.

Kada je socijalistička vlada premijera Jorgosa Papandreua u maju usvojila drakonske mere štednje, izbile su demonstracije u kojima je život izgubilo troje ljudi.

Pošto su štrajkovi skoro paralizovali zemlju, nemački političari su apelovali na Grčku da počne da prodaje ostrva, istorijske građevine i umetnička dela i izgleda da je grčka vlada sada odlučila da ih posluša, zaključuje britanski "Gardijan".
 

2024 © - Vesti online