Nedelja 12.02.2017.
18:43
Vestionline

Hrvati poručuju: Nama protiv Srbije ne treba protivvazdušna odbrana

youtube.com/Al Jazeera Balkans
Zoran Milanović smatra da Srbija nije pretnja i da Hrvatskoj ne treba odbrana od Srbije

U prvom intervjuu od izbornog poraza njegove Socijaldemokratske partije (SDP) i povlačenja sa čela te stranke, koji je dao za N1, Milanović je rekao da bi hrvatske vlasti trebalo da raspišu referendum o vraćanju služenja vojnog roka, naglasivši da prvo treba "definisati koja je to pretnja da moramo da šaljemo mlade ljude u vojsku".

Na pitanje novinara "da li je to naoružavanje Srbije, 'kuvanje' u BiH", Milanović je prvo kazao za srpski narod u Hrvatskoj i BiH da je "to jedna priča".

- To su naši ljudi. Tu sam dosta i emocionalno vezan za neke događaje i ljude. Ta podela u veri, mislim... Što se tiče Srba u Hrvatskoj to je jedna priča - rekao je Milanović.

On je potom nastavio o vojsci Srbije koja, kako kaže, nabavlja rashodovane letelice.

- Što bi rekli tamo: "Oni leba nemaju da jedu u tom smislu". Šta se praviš važan mislim, kakvi MIG-ovi? To će se srušiti pre nego što poleti. I mi zbog toga moramo da kupimo eskadrilu aviona? - upitao je bivši predsednik hrvatske vlade.

Na novinarsko pitanje da li bi on kupio avione da je ostao na vlasti, Milanović je odgovorio da Hrvatska "nema novca za to".

- Ali, imamo za kvalitetnu protivvazdušnu odbranu, što je jeftinije i oružje je onoga koji se brani, a ne napada. S tim da to nama protiv Srbije ne treba - ocenio je Milanović.

On je naveo primer primer Mađarske koja ima nekoliko polueskadrila Gripena, dodajući da su dva pala, uz opasku "desi se".

- Ali ti avioni samo deluju vazduh-vazduh, a ne vazduh-zemlja. Oni služe samo za odbranu vazdušnog prostora. To je bačen novac i sad gledaju kako bi sa nekim da dele troškove - kazao je nekadašnji premijer Hrvatske.

On tvrdi da je Hrvatskoj potrebna mornarica.

- Identitet naš je more. Mi smo jedina slovenska nacija po govoru koja je morska. To more je bilo toliko dugo predmet zavisti. To se u Hrvatskoj smatra nečim što je "wow". Kao kad imaš prelepu decu, prelepu ćerku. Na to si ljubomoran - naveo je on.

2024 © - Vesti online