Nedelja 12.02.2017.
18:02
Vestionline

Štajnmajer: Nemačka je sidro nade za svet

Reuters
Nemačka je dobila novog predsednika, Franka Valtera Štajnmajera, koji obećava demokratiju i bolje sutra

- Budimo hrabri, jer onda ne moramo da se bojimo budućnosti - istakao je on, prihvatajući petogodišnji predsednički mandat, prenosi AP.

Štajnmajer je rekao i da se svet suočava sa teškim vremenima, ali da Nemačka, kao funkcionalna demokratija, ima odgovornost da se bori za stabilnost.

- Nije li zapravo divno što je ova Nemačka, naša teška otadžbina, što je ova zemlja za mnoge postala sidro nade u svetu, nakon što je prevazišla ratove i totalitarizam - konstatovao je novi predsednik.

On je, takođe, obećao da će se suprotstaviti "svima onima koji misle da u svetu koji postaje teži rešenja moraju postati jednostavnija", prenosi AFP.

- Odgovori će ostati teški, a ja mislim da se najbolji odgovori mogu naći u demokratiji - istakao je Štajnmajer u izjavi televiziji ARD ubrzo nakon glasanja.

Nemačka kancelarka Angela Merkel među prvima je čestitala Štajnmajeru izbor za predsednika i izrazila uverenje da će on biti odličan u toj ulozi i da će imati podršku velike većine naroda.

- Imam poverenja u njega kao predsednika naše zemlje u ovim teškim vremenima… Ovo je dobar dan za Nemačku - istakla je ona, prenosi Rojters..

2024 © - Vesti online