Petak 25.06.2010.
20:11
Srna

"Regulisati status Crnogoraca na KiM"

Nije se javio: Filip Vujanović

Vujanović je u petak kasno posle podne doputovao u posetu Kosovu i Metohiji, a odmah po dolasku u Prizrenu se sastao sa predstavnicima crnogorske zajednice koji žive u južnoj srpskoj pokrajini - predstavnicima Crnogorske demokratske stranke i Narodne crnogorske partije.


On je rekao da je dobio uveravanja privremenog kosmetskog predsednika Fatmira Sejdijua o spremnosti da bude izmenjen Zakon o pravima manjina kako bi Crnogorci dobili ista prava kao i druge manjine na Kosmetu, kao i o njihovoj autentičnoj zastupljenosti u privremenom kosmetskom parlamentu.


Vujanović je rekao da to smatra uslovom za razmenu ambasadora i da će svoja ovlašćenja predsednika države realizovati onda kada se to ispuni.


Predstavnici crnogorskih partija očekuju normativno priznanje svoje nacionalne zajednice na Kosmetu i autentično predstavljanje u privremenoj Skupštini Kosova i Metohije.


Oni su iskazali spremnost da u privremenim institucijama Kosmeta ostvaruju zaštitu svojih prava zajedno sa ostalim manjinama.
 

Planom posete predviđeno je da se Vujanović u subotu u Prizrenu sastane sa predsednicima Makedonije i Albanije Đorđem Ivanovim i Bamirom Topijem i privremenim predsednikom Kosmeta Fatmirom Sejdijuom.

Sastanak Vujanovića, Ivanova, Topija i Sejdijua je, kako je najavljeno, posvećen afirmaciji slobode kretanja građana kao osnovi za integracione procese i biće u funkciji ohrabrenja bolje komunikacije građana i ekonomske saradnje.

Početak sastanka najavljen je za 15 časova, a konferencija za novinare u 16.45 časova.

Crna Gora je u oktobru prošle godine priznala nezavisnost Kosova i Metohije koju su jednostrano proglasile albanske vlasti u pokrajini. Šef crnogorske diplomatije Milan Roćen rekao je tada da je Vlada Crne Gore odluku donela jednoglasno.

 
2024 © - Vesti online