Nedelja 12.02.2017.
12:55
aljazaeera.net, Vestionline

Da li fašizam zaista preuzima Ameriku?

Reuters
Protest protiv fašizma u Americi

"Trampova zabrana za muslimane, napadi na slobodu medija, otvorene laži i druge mere podsećaju na fašizam. Znamo da fašizam ne dolazi prvo u čizmama. Kako je primetio jedan istoričar, u 20-im i početkom 30-ih godina 20. veka američke novine su umanjivale Hitlerov značaj, posmatravši ga kao vic, ili nekoga koga će sistem ublažiti", piše autorka teksta i dodaje:

"Ipak, istoričari se uglavnom ne slažu da takozvani trampizam treba opisati kao fašizam. Istina je i da se preteranom upotrebom termina 'fašizam' umanjuje njen efekat. Internet je odigrao ulogu u procesu ublažavanja, pretvorivši Hitlera u meme, vic ili niz slika mačaka koje izgledaju kao Hitler".

"Zato ne smemo olako da odbacimo trenutno stanje kao bezopasno. Svrha posezanja za terminom 'fašista' nije da se uvredi neko najvećom uvredom, već da se pripremimo za ispravnu reakciju. To bi značilo da ne smatramo vladu ili vođstvo kao normalne. Pa ipak, mržnja i fanatizam mogu da preplave društva kada su razumni sprečeni brigom zbog pokazivanja netolerancije i prilivom nasilne rasne superiornosti", navodi se u tekstu.

"Ali, nekada ga razumna, pristojna reakcija neće saseći. Nekada je najefikasniji alat koji imamo snažno čovečanstvo koje podvlači crtu, odoleva struji normalizacije i osigurava da mržnja krajnje desnice ne nađe prostor za preživljavanje u našim društvima", zaključuje Rejčel Šabi.

2020 © - Vesti online