Petak 10.02.2017.
20:02
Vestionline

Udružile se Hrvatska, Albanija i Crna Gora!

Youtube/Zivela Crna Gora
Hrvatska i Crna Gora dele iste vrednosti...

Dele iste vrednosti

- Jadransku trilateralu dogovorili smo na neformalnom sastanku u decembru prošle godine u Briselu, a danas smo je u Splitu i formalno inaugurisali, a ona je usmerna ka jačanju sigurnosti na Jadranu i jugoistoku Europe, kao i jačanju naših odnosa kao tri zemlje koje dele iste vrednosti - rekao je hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Davor Ivo Štir.

On je istakao da se Jadranskom trilateralom podržavaju Albanija i Crna Gora na evroatlanskom putu i poručio da će im Hrvatska u tome pomoći. 

Na pitanje da li novouspostavljena Jadranska trilaterala može da podstakne brže evroatlanske integracije BIH iako se Republika Srpska opire članstvu u NATO, kao i Srbija, Štir je rekao da zemlje iz novouspostavljene Jadranske trilaterale učestvuju i u Američko-jadranskoj povelji.

- Srbija je posmatrač u Američko-jadranskoj inicijativi i jasno je naznačila da nije opredeljena za članstvo u NATO. Međutim, smatramo da je dobro za stabilnost jugoistoka Evrope da se podstiče približavanje i saradnja između Srbije i NATO, koja ne mora biti usmerena ka članstvu, ali može prema pragmatičnom obliku saradnje - rekao je Štir.

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović podsetio je da je njegova zemlja u završnoj fazi pristupanja NATO istakavši da joj je u tom pogledu važna podrška Hrvatske i Albanije.

2024 © - Vesti online