Subota 11.02.2017.
00:30
Vestionline, noizz.rs

Ako kuvate pirinač na ovaj način život vam je ugrožen

pixabay.com
Budite orezni: Nije svejdeno kako spremate pirinač

Naime, nedavno sprovedeni eksperimenti su pokazali da tradicionalan način spremanja pirinča - kuvanjem u velikom tiganju dok voda ne ispari - može da izloži one koji ga jedu tragovima otrovnog arsena. Navodno arsen kontaminira pirinač dok narasta tokom kuvanja, a arsena inače ima u ovoj namirnici jer se u industrijskoj proizvodnji tretira pesticidima, piše britanski Independent.

Reč je o hemikalijama koje se dovode u vezu sa brojnim zdravstvenim problemima, uključujući srčana oboljenja, dijabetes, rak, kao i probleme u razvoju kod dece.

Iako postoji uvreženo mišljenje da tragovi arsena nestaju iz pirinča dok se kuva, utvrđeno je da se to dešava samo ako je pirinač odstajao u vodi preko noći.

Endi Mehard, profesor bioloških nauka sa Univerziteta Kvins u Belfastu, testirao je tri načina spremanja pirinča za BBC program "Verujte mi, ja sam doktor", kako bi proverio da li se nivo arsena promenio.

Tokom prvog metoda, profesor Mehard spremao je pirinač u razmeri dve trećine vode i jedna pirinča, tako što bi pustio da voda ispari tokom kuvanja - što je inače najzastupljeniji način kuvanja. Ustanovio je da je tokom ovog načina spremanja najviše arsena ostalo u pirinču.

Tokom drugog metoda je kuvao pet šestina vode i jednu pirinča, a potom višak vode ocedio, čime je nivo arsena gotovo prepolovljen.

Treći metod je dao najbolji rezultat. Ostavio je pirinač u vodi preko noći, a potom ga skuvao, čime je nivo toksina smanjio za 80 odsto.

Dakle, najbezbedniji i najzdraviji način spremanja pirinča je da ga ostavite u vodi da odstoji, a zatim da ga isperete sve dok voda u činiji ne bude kristalno čista. Zatim ga dobro osušite i slobodno kuvajte u tiganju (u razmeri pet šestina vode prema jednoj pirinča).

Prema istraživanju koje je sprovedo Kanal 4 u saradnji sa Institutom za globalnu bezbednost hrane, čak 58 odsto proizvoda na bazi pirinča u Velikoj Britaniji sadrži visok nivo arsena.

2024 © - Vesti online