Petak 10.02.2017.
19:02
Vestionline

Kraj administracije kakvu poznajemo: Neće više biti papira, šaltera i pečata

Tanjug
Vlada Srbije radi na velikim reformama na polju administracije: Ana Brnabić

- Cilj je da papiri, šalteri, pečati i razne procedure budu iza nas - poručila je Brnabićeva.

Brnabićeva je na Desetoj godišnjoj konferenciji NALED-a "Rezultati i pravac reformi 2016/17", na kojoj će biti predstavljena ovogodišnja "Siva knjiga" sa 100 preporuka za unapređenje administrativnih procedura, rekla da je ta publikacija jedan od osnovnih alata za vladu da se vidi koji su to administrativni problemi za privredu Srbije i posebno sektor malih i srednjih preduzeća.

Ona je rekla da su među 10 ključnih preporuka Sive knjige - elektronska uprava, više elektronskih servisa za privredu i građane.

- Ministarstvo državne uprave je u poslednjih šest meseci radilo sa NALED- om na razmatranju sveobuhvatne strategije i razradi akcionog plana za E-upravu u naredne dve do tri godine - kazala je ministarka.

Uvođenje E-uprave u dva pravca

Ministarstvo radi na dva pravca u uvođenju E uprave, strateškom da takva uprava u Srbiji bude ireverzibilan proces za bilo koju vladu, a drugi aktivnosti u kratkom i srednjem roku.

Prave se dva važna registra - Adresni registar i Centralni registar građana u saradnji, prvi sa Ministarstvom građevinarstva i drugi u saradnji sa MUP-om.

- Do kraja godine očekujemo i Zakon o adresnom registru - navela je Brnabićeva.

Ona kaže da će ti procesi biti završeni u 2018. godini.

Brnabićeva je rekla da je započeto i elektronsko arhiviranje, što je veliki posao, pošto veliki trgovinski lanci pojedinačno skladište oko dva i po miliona dokumenata, što ih mnogo košta.

Brnabićeva kaže da će biti izmenjena i uredba o elektronskom kancelarijskom poslovanju i da će to biti usvojeno na sednici vlade u naredne dve nedelje.

Uskoro će proraditi i servis E-inspektor kako bi 2017. bila prekretnica u borbi protiv sive ekonomije. Treba rešiti i pitanje elektronskih plaćanja i radna grupa će biti formirana do kraja marta.

Brnabićeva ističe da treba rešiti overu zdravstvene knjižice, ali tako da nijedan dokument više ne bude potreban. Ona je izrazila očekivanje da će to do 1. juna biti okončano i da se radi zajedno na tome sa RFZO.

Kako kaže, cilj je da Srbija uđe u prvih 30 zemalja na listi Duing biznis Svetske banke.

2024 © - Vesti online