Petak 10.02.2017.
18:01
Z. Mirković - Vesti

Radna mesta ne smeju biti ugrožena

Reuters
Da li je svet na rubu trgovinskog rata?

Ona je, u izjavi bečkom dnevniku "Kurir", istakla da je još rano ocenjivati s tim u vezi odgovarajuće najave predsednika SAD Donalda Trampa. On je raskinuo transpacifički sporazum, a onaj o slobodnoj trgovini sa EU stavio na led. Američki predsednik namerava i da ispregovara iznova sporazum o privrednom savezu sa Kanadom i Meksikom (NAFTA).

Glasa 38 skupština

Potpuna primena CETA sporazuma može da započne tek kada ga nacionalni i regionalni parlamenti budu ratifikovali, ukazala je ona podsećajući da se radi o 38 skupština.

Malmstrem je kazala da su EU mnoge zemlje, proteklih nedelja, kontaktirale, kako bi se ubrzali pregovori o sporazumu o slobodnoj trgovini.

"Interesovanje je postalo veće. Naša trgovinska agenda obuhvata 20 država, među kojima su Meksiko, Japan, Australija, Argentina, Brazil...

Sa Kinom, jedinim teškim partnerom, pregovaramo o investicionom sporazumu. Radi se o međusobnom pristupu tržištima, transparentnosti i fer konkurentnosti. Naša radna mesta ne smeju biti ugrožena", poručila je ona.

Kada je reč o trgovinskom sporazumu EU sa Kanadom (CETA), Malmstrem je podvukla da mnoge tvrdnje koje se iznose jednostavno nisu istinite.

Kao primer navodi da CETA neće omogućiti dolazak genetski manipulisanih proizvoda u Austriju, kao ni hormonalno tretirano meso.

Ono što je zabranjeno u EU, ostaće i dalje zabranjeno, naglasila je Malmstrem.

S tim u vezi je istakla da i ekološki i socijalni standardi neće biti menjani, a da pri tom nije tačno i da će sektor usluga morati da bude privatizovan.

Malmstrem se nada da će Evropski parlament naredne nedelje dati odobrenje za CETA. Potom će uslediti glasanje u kanadskom parlamentu, kako bi sporazum mogao da se, privremeno, primenjuje od početka marta, ali bez zaštite investitora.

2024 © - Vesti online