Petak 10.02.2017.
18:01
D. N. Petrović - Vesti

Ubijen monstrum iz Gnjilana

youtube.com/ Kanali Shtate
Imam i krvnik: Ridvan Hakifi

Ubijeni Hakifi imao je nadimke Al Kosova i Al Albani, poznat je po surovosti i pretnjama koje je iz Sirije stalno upućivao nelojalnim Albancima, koje pogrdno naziva "murdima", i drugim "nevernicima" širom Balkana, bio je saborac i prijatelj "glavoseče" iz Kačanika Lavdrima Muhadžerija koji je utekao ispred Asadovih trupa i najverovatnije se, sa lažnim pasošem i pod srpskim imenom Boban, krije u albanskim selima na granici Kosova i Makedonije.

Iz Egipta u rat

Ridvan Hakifi rođen je 1990. godine, do 2012. godine bio je imam džamije u selu Bukovik kod Gnjilana odakle je otišao na islamske studije u Egipat, tamo se pridružio džihadistima koji su ga prebacili u Siriju.

Pre dve godine Kosovom se pronela vest da je Muhadžeri ubijen (ispostavilo se da je lažirao svoju smrt da bi prikrio tragove) i da je komandu nad Albancima, pripadnicima ID za Kosova, kojih je nekoliko stotina, preuzeo Hakifi koji je posebnu pažnju na sebe skrenuo video-porukom kojom "u ime svih koji su ponižavali muslimane na Kosovu, u Albaniji, Makedoniji, Bosni" najavljuje totalni rat na Balkanu. Posebne pretnje Hakifi je upućivao Srbima.

- Sipajte im otrov u piće, postavljajte im eksploziv ispod automobila, ubijajte ih gde god stignete, po Bosni, Srbiji, Sandžaku. Vi to možete, Alah će vam pomoći - poručivao je iz Sirije ovaj zločinac.

U čuvenom "spotu" kojim najstrašnije preti Srbima i drugim "nevernicima" na Balkanu pored njega je Almir Daci, takođe bivši imam džamije u Podgradecu u Albaniji i izvesni Abu Muhamed el Bosni.

Po podacima kosovskih i stranih bezbednosnih službi, do sada je u Siriji i Iraku poginulo iznmeđu 40 i 50 Albanaca, pripadnika ID. Među njima je još nekoliko bivših imama i drugih funkcionera Islamske zajednice Kosova. Zbog regrutovanja boraca za ID, na Kosovu je hapšeno više od stotinu simpatizera džihada, među uhapšenima je puno aktivnih imama i funkcionera Islamske zajednice.

Pre dve godine nakratko je hapšen i reis IZ Kosova Naim Trnava. Protiv nekoliko ekstremističkih grupa, među kojima su takođe i bivši imami i funkcioneri IZ, vodi se krivični postupak za teška krivična dela.

Srpski džihadista idepred sud u Bremenu

Pre nego što je pobegao u Siriju gde se priključio džihadistima, islamista i srpski državljanin Adnan Šutković (26) koji je nedavno uhapšen u Turskoj je i u Nemačkoj demonstrirao svoju ekstremnu i homofobičnu prirodu. On je zajedno sa Abdulahom Sertom (22) iz Hamburga 21. februara 2014. skoro nasmrt prebio dvojicu muškaraca iz Bremena. Siledžije nikad nisu privedene pravdi. Kada je tužilaštvo Bremena krajem septembra 2014. naložilo DNK analizu, vehabije nisu mogli da pronađu jer su se već priključili džihadistima u Siriji.

Za Šutkovićem se i dalje tragalo, ali se on u avgustu 2015. pojavio na video-snimcima terorista. Krajem januara ove godine je uhapšen u Turskoj, odakle je zajedno sa Makedoncem Zulhajratom Seadinijem hteo da otputuje u Nemačku sa planom da izvedu teroristički napad. Priprema se izručenje.

Opasni povratnici

"Vašington post" konstatuje da se od 4.000 stranih boraca s područja EU njih trećina vratila svojim kućama, za 14 odsto njih potvrđeno je da su mrtvi, dok je za mnoge njihovo trenutno boravište i dalje nepoznato.

Demoralisani džihadisti

Strani plaćenici u redovima džihadista, nakon bitke za Mosul, zbog bezizlazne situacije i sve većih gubitaka potpuno su klonuli duhom, a moral im je na veoma niskom nivou, piše "Vašington post". Za dvojicu boraca sa Kosova, na primer, stoji da su odbili da odu na ratište zamolivši da budu prebačeni u Siriju, a kao izgovor su naveli glavobolju. Više njih je, kako se navodi, tražilo da budu prebačeni u Siriju, dok su neki prosto odbijali da se bore.

"Ne želi da se bori, želi se vratiti u Francusku. Tvrdi da će izvršiti mučeničku operaciju u Francuskoj. Tvrdi da je bolestan, ali nema potvrdu doktora", stoji u izveštaju o jednom 24-godišnjem Francuzu poreklom iz Alžira.

Cepali pasoše

Za Lavdrima Muhadžerija i Ridvana Hakifija javnost u Makedoniji saznala je kada su na jednom skupu javno pred kamerama pocepali kosovski i makedonski pasoš. Lavdrim Muhadžeri iz Sirije je slao jezive snimke odsecanja glave devetogodišnjem dečaku.

2024 © - Vesti online