Petak 10.02.2017.
17:07
www.dw.com, Vestionline

Dojče vele: EU - spasavaj šta se spasti može

Tanjug/AP
Angela Merkel pokušava da spasi Uniju

- Istorija je poslednjih godina pokazala da će EU postojati sa različitim brzinama, da neće svi učestvovati u istim stepenima integracije - nedavno je Merkelova rekla novinarima nakon samita EU na Malti. 

Pri tome je to prvi put da je nemačka kancelarka tako jasno prisvojila ovaj, inače stari koncept. 
Oni koji su pomislili da je to bila samo jednokratna izjava, već sledećeg dana su videli da su se prevarili.

Naime, kako se navodi u analizi, tokom sastanka s poljskom premijerkom Šidlo, Merkelova je ponovo pomenula Evropu koja ima "dve brzine", dok joj Poljakinja, čija zemlja se zapravo uvek protivila tom konceptu, nije protivrečila.

Pitanje je hoće li Evropska unija konceptom različitih brzina prodati svoju dušu? U vremenu Bregzita, Trampa, krize sa evrom i migrantima, mnogi političari EU još samo slede parolu: glavno je da firma ostane čitava, pa makar to značilo i kraj ujedinjene Evrope.

Neke zemlje, kao što je Mađarska, sada neće da sarađuju kada je reč o osetljivim temama, poput raspodele izbeglica u EU. U analizi se konstatuje i da je pred vratima Unije već sledeća kriza, ona u Grčkoj, možda čak i trgovinski rat sa SAD. 

Dakle, da ne bi sve propalo, nemačka kancelarka pokušava da spasi bar skelet Evropske unije. Možda će zajednički projekat jednom, u nekoj budućnosti koja neće biti tako neprijatna prema EU, "na njenim rebrima da se pojavi nešto mesa i mišića". 

Evropa sa "dve brzine" je pokušaj Angele Merkel - možda i poslednji - da se spase Evropska unija, zaključuje "Dojče vele" u svojoj analizi.

2024 © - Vesti online