Petak 10.02.2017.
16:51
aljazeera.net, Vestionline

Rusija između dve vatre

Reuters
Predsednici Rusije i Irana Vladimir Putin i Hasan Ruhani

Međutim, ovakve ruske aktivnosti i konstantna upozorenja na posledice eskalacije nisu sprečile Vašington da uvede nove sankcije Teheranu. To je ponovo vratilo iransko nuklearno pitanje u centar pažnje pa već počinje da se govori o mogućnosti da Iran ne ispoštuje nuklearni sporazum zaključen 2015. godine posle maratonskih pregovora između šest velikih sila (SAD-a, Rusije, Kine, Velike Britanije, Francuske i Nemačke).

Od nove američke administracije zavisi kako će se stvari razvijati u narednom periodu, dok je administracija ruskog predsednika Vladimira Putina spremna da na sebe preuzme ulogu posrednika između Teherana i Vašingtona.

Međutim, mogućnosti Moskve, prema mišljenju analitičara, ostaju ograničene zato što je Tramp uvek bio neprijateljski usmeren prema Iranu i na to gleda kao na primarno pitanje.

Strahovi Moskve dodatno rastu pri samoj pomisli na potencijalno opstruisanje saradnje triju država - Rusije, Turske i Irana - u cilju rešavanja sirijske krize, na šta se Moskva uveliko oslanja.

Vašingtonu više odgovara da se Moskva udalji od Teherana i promeni svoju politiku prema ovoj strani. Ali, ruski eksperti isključuju tu mogućnost i smatraju da će Moskva nastaviti diplomatsku saradnju s obe strane vodeći se svojim interesima, bez obzira na bilateralne odnose.

Oni smatraju da Rusija u ovom slučaju neće zameniti jednog partnera drugim samo zato što je došlo do promene američke administracije, a to će je dovesti u poziciju između dve vatre. Takođe, ističu da će Moskva, ako doživi neuspeh u približavanju stavova između Amerike i Irana, zauzeti umeren i neutralan stav i posegnuti za kompromisnim rešenjima.

2024 © - Vesti online