Petak 10.02.2017.
15:57
Vestionline

Evo koju je zemlju predložio Putin za sastanak sa Trampom

Reuters, fotomontaža
Domovina Trampove supruga idealno mesto za Vladimir Putina

- Rusko-američki odnosi su u proteklih pet godina posebno jako degradirani i, naravno, potrebno je da budu obnovljeni kako u interesu ruskog, tako i u interesu američkog naroda. Mi smo čuli kako se prema tome odnosi novoizabrani predsednik  Tramp, koji je stupio na dužnost, uvek smo to pozdravljali i očekujemo da će se ti odnosi obnavljati u punom obimu i u svim pravcima, ali to ne zavisi samo od nas, to zavisi od američke strane - izjavio je Putin. 

Ruski predsednik je istakao da američka strana treba da formira svoj tim i da konačno utvrdi ko će i u kojim pravcima voditi dijalog s Rusijom.

- To se tiče trgovinsko-ekonomskih veza, to se tiče i pitanja bezbednosti, tiče se raznih delova sveta koji stradaju u velikom broju sukoba. I mi bismo, naravno, ujedinivši napore, mogli znatno da doprinesemo rešavanje ovih pitanja, među kojima je i borba protiv međunarodnog terorizma - dodao je predsednik Rusije. 

Ruski lider je, nakon sastanka sa slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom u  Moskvi, izjavio da je Slovenija odlično mesto za susret s američkim predsednikom Donaldom Trampom, ali je dodao da taj sastanak zavisi od mnogo stvari. 

Ruski predsednik je zahvalio Sloveniji zbog spremnosti da organizuje ovaj sastanak.

Putin i Pahor su razgovarali i o odnosima Rusije i Evropske unije. Ruski lider je izrazio nadu da će oni biti obnovljeni. On je, takođe, obavestio slovenačkog kolegu o zaoštravanju situacije u Donbasu, navodeći da ne postoji alternativa Minskom sporazumu.

„Informisao sam predsednika o poslednjim događajima i zaoštravanju situacije na jugo-istoku Ukrajine, naglasivši da ne postoji alternativa ispunjavanju Minskog sporazuma kao osnovu za rešenje sukoba. Razgovarali smo o odnosima Rusije i Evropske unije, nadam se da će se oni postepeno obnavljati“, rekao je Putin nakon sastanka. 

Slovenački predsednik je saopštio da je planirano da tokom njegovog boravka planirano potpisivanje 11 komercijalnih ugovora. 

„Nadam se da će to pomoći da se poveća trgovinska razmena naših zemalja“, rekao je Pahor na zajedničkoj konferenciji za novinare s Putinom. 

2024 © - Vesti online