Petak 10.02.2017.
00:30
Vestionline, kodren.com

Začin koji život znači: Čini čuda za vaš organizam

pixabay.com
Kurkuma pripada porodici đumbira: Ukusan i veoma lekovit začin

Istraživanja pokazuju da ima više od 150 vrsta lekovitog dejstva. Prvenstveno je poznat kao začin koji podstiče smanjimanje upala u organizmu. Ipak, za pravilnu konzumaciju treba znati određena pravila.

Preporuka je da se koristi organska kurkuma. Ona je iz porodice đumbira i liči na tipičan đumbir, a takođe se i koristi u iste svrhe kao i običan đumbir.

Dakle, prvestveno obratite pažnju da je začin koji kupujete proveren iz eko okoline tj. ogranskog uzgoja. Preporuka je da se priprema sa organskim devičanskim uljima. Najbolje za to će vam poslužiti kokosovo i maslinovo organsko devičansko ulje. Kurkuma se lako topi na ulju, stoga se preporučuje korišćenje baš ovakvih ulja zbog apsorbcije hranljivih sastojaka. Kod odraslih osoba se preporučuje dnevni unos kurkume da bude jedna supena kašika (ili bar tri puta nedeljno ovu istu dozu konzumirati).

Za decu, kao i za starije osobe, preporuka je da se ova doza prepolovi (jednom nedeljno prvi put). U slučaju da dođe do nekih problema ili poremećaja (npr. probavnih), posavetujte se sa vašim lekarom. Ono što je veoma važno je da kurkumu ne uzimate na prazan želudac. Isto tako, morate biti posebno obazrivi i da se konsultujete sa lekarom ako imate inače problem sa žučnom kesom. Poznato je da kurkuma pospešuje nastanak žuči, pa je to razlog zbog čega bi trebalo da se konsultujete sa lekarom.

Naučna istraživanja su dokazala da kurkuma sprečava rast tumornog tkiva, da je posebno pogodan protiv tumora prostate i dojke, kao i malignih melanoma. Odličan je i kod reumatoidnog artritisa, bolnih zglobova, kostiju i mišića, stoga je i odličan kod prevencije osteroporoze.

Isto tako, Alchajmerovu bolest kurkuma sprečava i usporava. Odličan je čistač jetre, krvnih sudova i žuči. Poboljšaće vam rad štitne žlezde, a odličan je regulator menstrualnog ciklusa. Prvoklasan je borac protiv bakterija i gljivica, eliminiše crevne parazite i obnavlja crevnu floru.

Kako je odličan čistač i stabilizator iznutra, tako isto odlično utiče na spoljašnjem nivou tj. koži. Konzumacija kurkume pomaže kod ekcema, psorijaze, i ostalih dermatitisa. Pročistiće i disajne organe, pa je stoga odlična kod bronhitisa, astme, a i celokupni metabolizam će vam ubrzati, pa će vam se zbog toga regulisati probava i telesna težina.

Evo nekih recepata kako možete konzumirati kurkumu:

 

Čaj od kurkume:

Potrebna je četvrtina kašičice kurkume, šoljica tople vode, sok od pola limuna, prstohvat cimeta, kašičica kokosovog ulja i 1/8 čajna kašičica meda. Kada zagrejete vodu, dodajte kurkumu, limunov sok i med, kokosovog ulja i dobro izmešajte. Kurkuma će se spustiti na dno šoljice, tako da i dalje nastavite mešati vodu dok pijete, pa ćete iskoristiti sve prednosti kurkume. Potrudite se da vodu popijete dok je još topla, kako bi dobrobit bila potpuna.

Recept prof. Andersona:

Pomešati pola kašičice maslinovog ulja, četvrtinu kašičice kurkume, prstohvat mlevenog crnog bibera. Ova smesa se može dodati raznim jelima, salatama ili supama. U slučaju da ih stavljate u kuvana jela izbegavajte da se suviše kuvaju (prokuvavaju), već ih pri kraju kuvanja dodajte. U slučaju da ovu mešavinu samu konzumirate, obavezno je pomešajte sa malo vode.

Zlatno mleko:

Prvo pripremite pastu od40g kurkume u prahu i od 100 do 150ml vode. Izmesajte i kuvajte do ključanja (uz stalno mešanje da ne zagori, dok se masa ne zgusne). Preporka je da smesa bude gustine kao jogurt. Potom, pripremite mleko od 250ml mleka, 2 kašike nerafiniranog bademovog ulja i meda (po ukusu). U prokuvano mleko dodati ulje. U šoljicu takvog mleka dodati kukumine paste (1 kašičicu).

Gotovu pastu dodavati u vruće mleko (ili čaj) po 1 kašičicu, zajedno s medom i biljnim uljem (po želji). "Zlatno mleko" se po preporuci pije na prazan stomak (poželjno ujutro i pred spavanje).

2024 © - Vesti online