Četvrtak 09.02.2017.
18:01
Z. Mirković - Vesti

Balkanska ruta je "bušna"

A. Čukić
Austrija stepi od novog talasa migranata 

"Zapadno balkanska ruta još uvek nije zatvorena onako koliko bi bilo potrebno", rekao je Doskocil i dodao da krijumčari i dalje posluju dovodeći veliki broj migranata.

Blokirati Bugarsku i Grčku

Nove mere koje najavljuje Beč trebalo bi da spreče dolazak migranata iz Bugarske ili Grčke u Zapadnu Evropu.

Trenutno, po njegovim rečima, u Austriju nedeljno stiže između 500 i 1.000 izbeglica, a situacija može uskoro da se pogorša.

Doskocil ukazuje da se ne treba oslanjati na sporazum EU i Turske, već valja obaviti pripreme za slučaj da Ankara ponovo otvori svoje granice, čime je u više navrata pretio turski predsednik.

"Erdogan nije pouzdan partner EU", uveren je austrijski ministar.

Može i vojska

- Austrija je spremna da u države unutar i izvan EU uputi vojnike ne samo iz humanitarnih razloga, već i radi zaštite tuđih granica, ako to te zemlje zatraže, a mi imamo dovoljne kapacitete, objasnio je Doskocil.

Tesna saradnja policije i vojske je neophodna kako bi se granice bolje nego do sada zaštitile.

- Ukoliko ponovo dođe do masovnog talasa izbeglica, zemlje koje su deo nove inicijative žele da budu u mogućnosti da brzo deluju. U takvom kriznom slučaju izradićemo zajedničku procenu stanja, jasno utvrditi partnere za razgovor i razmenjivati redovno informacije između šefova policije i vojske, najavio je ministar Doskocil.

Proterivanje

Doskocil kritikuje to što je broj ilegalnih migranata u EU i dalje previsok, pa tim povodom zahteva njihovo dosledno proterivanje.
- Centri za readmisiju, veće kazne za nepoštovanje odluke o molbi za azil i ozbiljno smanjenje sredstava za ilegalne migrante, bili bi odgovarajući instrumenti, naglasio je on pozivajući na samit EU o proterivanju odbijenih tražilaca azila.

2024 © - Vesti online