Spreman za početak drugog polugodišta

D. N. Petrović
Opremljen od glave do pete: Stefan Pendić sa majkom Radom

Stefan je najpre podigao stipendiju koju mu svakog meseca šalje dobrotvor O. V. iz Sidneja u Australiji, a posetio je i humanitarca Hida Muratovića, od koga je dobio vredne poklone. Stefanova mama Rada iskoristila je boravak u Novom Pazaru da plati struju i da se snabde najpotrebnijim namirnicama.

- Sedam-osam kilometara pešačili smo stazom (prtinom) kojom Stefan svakodnevno ide u školu, a potom smo se iz Šaronja, na drugoj strani planine, autobusom prebacili do Novog Pazara. Malo je otoplilo, nije više veliki mraz i snežni nanosi su manji, ali i dalje je vrlo teško. Dobro je što je raspust i što Stefan još pet-šest dana neće morati u školu - pričala nam je pri susretu u Novom Pazaru Rada Pendić, a njen 12-godišnji Stefan je dodao:

- Trenutno sam na raspustu i odmaram se kod kuće. Pročitam i po koju knjigu iz obavezne lektire, malo se sankam, skijam i brinem kako će biti vreme od polovine februara, kada ponovo počinje škola. Svi mi u kući, jedinoj u Đonlijama, stalno pogledujemo u nebo i molimo se Bogu da se ne ponove sneg i mraz kakve smo imali od Nove godine, pa sve do kraja januara. Hvala puno tom dobrom i velikom čoveku iz daleke Australije. Nemamo nikakvih primanja, pa nam je njegova stipendija zlata vredna. Ne postoje reči kojima bismo mu se zahvalili. Želimo mu velike uspehe u životu, da ga Bog čuva i sreća prati na svakom koraku!

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Nakon susreta sa reporterom "Vesti" obišli su i Humanitarnu organizaciju Ljudske sudbine Hida Muratovića, gde je Stefan na poklon dobio dva para kvalitetnih dubokih zimskih cipela, novu jaknu, farmerice, džins košulje i mnogo druge odeće koja se zatekla u magacinu poznatog humanitarca. Samim tim, kompletno je opremljen za školu.

- Čika Hido je već godinama uz nas. Posećivao me je dok sam još bio prvak i jedini đak škole u Popama, donosio mi je novogodišnje poklone, pomagao je mojoj porodici i bodrio nas je u teškoj borbi za opstanak na raseljenoj planini i moje školovanje. Nikada mu tu dobrotu ne možemo i nećemo zaboraviti - objašnjavao nam je, staloženo, manirom mnogo starijeg mladića, mlađani Stefan, koga tek čekaju velika iskušenja.

Biće još mnogo nevolja i muka za njihovu porodicu.

- Suprug Vladan, nažalost, ne radi. Leti seče šumu i obavlja najteže poslove da bi zaradio koji dinar za zimu, a stariji sin Srđan je gluvonem. Završio je pekarski zanat u Beogradu, ali na opusteloj planini za njega nema posla. I on nam je velika muka i briga. Iz Đonlija nećemo i nemamo gde da odemo. Ipak, nadamo se da ćemo uz pomoć dobrih ljudi iškolovati Stefana i poboljšati naš život - poručuje Rada Pendić.

Terenac jedino rešenje

Kad se otope snegovi, Stefan bi do udaljenog Šaronja mogao da putuje i nekim terenskim vozilom kojim bi ga vozio otac Vladan. Pravi terenci su skupi, međutim, postoji specijalna verzija povišenog golfa, koji relativno lako savladava golijsko bespuće, ali za njega, iako polovan košta samo 800 evra, Pendići nemaju novca. Neki naši čitaoci izrazili su spremnost da im i po ovom pitanju pomognu. Rada, Vladan, Stefan i Srđan nadaju se da će im i ta pomoć, pre ili kasnije, stići.

2024 © - Vesti online