Sreda 08.02.2017.
16:21
Alo

Tači kupuje Srbe za vojsku Kosova?

Reuters
Ne odustaje od formiranja vojske Kosova po svaku cenu: Hašim Tači

Interesantno, već za četvrtak je zakazano zasedanje parlamenta u Prištini, kada će se i raspravljati o transformaciji bezbednosnih snaga Kosova u oružane snage. Na pitanje plaši li se da bi kosovska vlada, odnosno Hašim Tači, mogla novcem ili pretnjama pojača pritisak na poslanike Srpske liste kako biglasali za formiranje oružanih snaga Kosova, Dalibor Jevtić, ministar za zajednice i povratak u kosvskoj vladi, za "Alo" poručuje:

- Do pritisaka može da dođe, to je deo političkog folklora na ovim prostorima. Međutim, posle poslednjih pokušaja da se Srpska podeli na isti način takva mogućnost je smanjena i u ovom trenutku isključeno je da neko iz Srpske liste na takav način pregovara i obećava bilo šta - naveo je Jevtić.

Da se nešto dešava, indirektno je potvrdio Kadri Veseli, predsednik kosovske skupštine, koji je najavio da je formiranje vojske Kosova realnost.

- Proces odlučivanja u kosvskoj skupštini o transformaciji nije toliko važan koliko važno investiranje u oružane snage kako bi se snabdele potrtebnim oružjem, a to je moguće samo kroz saradnju s međunarodnom zajednicom - rekao je Veseli i dodao da je o tome razgovarao i u Pentagonu.

U međuvremenu se oglasio i Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM, koji je podsetio da se i u prošlosti dešavalo da neko pokušava da potkupi i podeli Srpsku listu.

- Deo plana je bio da se Beograd isključi iz procesa dijaloga u Briselu kako bi interesi kosovskih Srba bili dodatno potkopani. Sada se videlo zbog čega je neko pokušavao da potkup i podeli Srpsku listu, da se dođe do situacije u kojoj Srbi neće nastupati u koordinaciji sa Beogradom. Ali taj scenario je pao u vodu. Mislim da je tome znatno doprinelo to što je predsednik Vlade izašao u javnost i obelodanio u kakvoj se situaciji nalazimo i šta se dešava - rekao je Đurić.

2024 © - Vesti online