Utorak 07.02.2017.
18:01
B. Božin - Vesti

Erdogan objavio rat Islamskoj državi

Tanjug/AP
Upad u leglo islamista: Turski komandosi hapse u Adijamanu

U racijama turske policije, samo u nedelju je u akciji sprovedenoj u 29 gradova uhapšeno 440 pripadnika Islamske države. Oko 150 njih se nalazilo u južnoj provinciji Sanlijurfa, na granici sa Sirijom, izvestila je turska agencija DHA.

Nema milosti posle Istanbula

Policijske racije organizovane su više od mesec dana posle pomenutog masakra u noćnom klubu u Istanbulu, za koji je odgovornost preuzela Islamska država.

U prestonici Ankari je privedeno 60 radikalnih islamista, među kojima najveći broj nema tursko državljanstvo. Ostale racije su sprovedene u Istanbulu, Izmiru, Adani i Koniji.

Prema navodima turskih službi bezbednosti, još pre ovih hapšenja obavljenih prošlog vikenda, u zatvorima se već nalazilo blizu 780 osumnjičenih za veze sa Islamskom državom, a među njima je i 350 stranaca.

U susednoj Siriji se i dalje vode borbe. Prema informacijama turske agencije Anadolija, u ponedeljak je turska avijacija u toku 24 časa bombardovala severnosirijsku regiju Al-Bab, pri čemu su "neutralizovana" (ubijena ili ranjena) 33 borca ID-a.

Razlog za ovako pooštreno delovanje Turske je što su se prošle godine skoro mesečno dešavali teroristički napadi islamskih ekstremista. Među njima je i napad na noćni klub u Istanbulu u novogodišnjoj noći, u kojem je poginulo 39 ljudi i desetine ranjeno. U Istanbulu je teroristička mreža veoma dobro povezana, smatraju eksperti, a u nekim delovima grada postoji čak i otvorena podrška ID-u.

Posle turskog upada u Siriju u avgustu, lider Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi je u novembru pozvao na terorističke napade, dok od pre nekog vremena turske trupe vode krvave borbe na severu za grad Al-Bab. Nakon što su proturski pobunjenici opkolili grad, teroristi su se u nedelju izvukli iz obruča i samo dva kilometra dalje ponovo zauzeli mesto Basah.

Teroristi iz Nemačke

Podsetimo, naš list je opširno izvestio i o hapšenju dvojice islamista poreklom iz Srbije i Makedonije, Adnana Šutkovića i Zulhajrata Seadinija, koji su živeli u Hamburgu i Bremenu i planirali terorističke akcije u Nemačkoj.

2024 © - Vesti online