Utorak 07.02.2017.
15:30
M. Đorđević - Vesti

Kralj servirao - ostavke

wikipedia.org/Gmihail at Serbian Wikipedia

Zbog toga posle izbora dugo nije moglo da se ustanovi ko je pobedio. Uz to, na nekim mestima glasanje se poništavalo, na drugima tražile greške u vođenju zapisnika.

Policija je na Rudniku oduzela izborna akta od biračkog odbora, a u pirotskom okrugu radikalski mandati su se poništavali zbog sitnih formalnosti. Liberali su tako dobili većinu poslanika, iako je za njih glasalo manje od 92.000 birača, a za radikale više od 130.000 duša!

Prvog aprila 1893. Aleksandar Obrenović, kome je do punoletstva ostala još cela godina, pozvao je ministre i namesnike na večeru, i tada im servirao - ostavke.

Saopštio je da je vojska već zauzela Beograd i da on preuzima vlast. Umesto vlade liberala Jovana Avakumovića, novi kralj je postavio kabinet radikala dr Lazara Dokića, koji mu je bio vaspitač.

Njegova vladavina biće jedno od najsloženijih doba novije političke istorije, obeleženo lomovima mnogih vlada. Tada se prvi put u Srbiji, a to je retkost i u svetu, dogodilo da jedna vlada, po svom padu bude čitava stavljena pred sud. Bio je to kabinet liberala Jovana Avakumovića.

 

2024 © - Vesti online