Utorak 07.02.2017.
13:37
b92.net, Vestionline

"Treba zatvoriti antinuklearni kišobran SAD-a, Evropi treba nuklearno naoružanje"

pixabay.com
EU je potrebno nuklearno naoružanje da bi postala velesila

On je istakao da to treba uraditi da EU ne bi morala da se oslanja na nuklearni kišobran SAD i poručio da bi sa zadovoljstvom podržao takve predloge ako bi bili ozbiljni.

- Bio bih za to kada bi to bio ozbiljan predlog. Prihvatio bih sa zadovoljstvom. Evropa bi postala supersila. Međutim, ne bi bile dovoljne jedna ili dve nuklearne podmornice - kazao je Kačinjski u intervjuu koji objavljuje nemački list "Frankfurter alemajne cajtung". 

Na molbu nemačkog lista da oceni prve poteze novog američkog predsednika Donalda Trampa koji su izazvali između ostalog i bojazan da bi SAD mogle da prestanu da antinuklearnim kišobranom štite evropske saveznike, Kačinjski je kazao da neke Trampove odluke nisu jasne, prenose poljski mediji. 

- Tramp ipak ima jednu prednost, ne meša se u unutrašnje poslove drugih država - kazao je Kačinjski, a za takvo mešanje ponovo žestoko kritikovao EU. 

Prema mišljenju Kačinjskog, koji je formalno samo obični poslanik, ali kao lider vladajuće stranke realno je i natpremijer i natpredsednik, ove sedmice je odlučio da poljska opozicija nije normalna pa će on lično biti i nadopozicija, EU mora da prođe radikalne reforme tako da se smanje njene nadležnosti i spreči mešanje Evropske komisije u unutrašnja pitanja zemalja članica. 

- Naš Ustavni sud je samo naša stvar. Zbog dominacije levičarskih ideja u EU svako ko ih ne deli postaje sumnjiv - rekao je Kačinjski. 

Lider Prava i pravde istakao je da EU mora da se bori protiv monocentrizma jer od toga koristi ima samo Nemačka, niko drugi, a takođe i protiv dosadašnje politike otvorenih vrata za izbeglice sa Bliskog istoka i iz Afrike. 

- Hrišćanstvo ima princip da se u prvom redu brine za vlastitu porodicu, svoju zajednicu i svoj narod. Postoji i običan realistički pristup. Na svetu živi verovatno oko milijardu ljudi čija sudbina bi bila bolja kada bi došli u Evropu ili Ameriku. To bi, međutim, značilo likvidaciju civilizacije utemeljene u hrišćanstvu koja je najbolja za čoveka među civilizacijama koje su se pojavile u istoriji - rekao je Kačinjski.

2024 © - Vesti online