Ponedeljak 06.02.2017.
18:01
D. Petrović - Vesti

Minhen zauvek u sećanju

Z. K. Munja
Radi na sebi: Lepa Brena

- Za Minhen me vezuju brojne uspomene. Kada smo snimili "Čačak", nas su mediji okupirali do te mere da smo morali da se sklonimo negde. I sećam se, Slatki greh i ja smo otišli te 1981. godine da pevamo kod Hasiba u lokalu. Ostali smo mesec dana, a on nam je u jednom trenutku rekao: "Ja sam čuo da vi pravite šou, hoću da imamo šou, inače vam neću vratiti pasoše." Mi smo ostali u čudu, iako se on naravno šalio. Napravili smo animaciju gostiju, repertoar na nekoliko jezika, posećenost je bila neverovatna, a mi smo se sprijateljili sa Hasibom. On je na rastanku svakome od nas poklonio po zlatnik - priseća se Brena.

Po čemu još pamtite Minhen?
- Gledajući njihov način života i sve šta možeš sebi da priuštiš tada sam se prvi put zapitala - čekajte, jesu li pobedili Nemci ili partizani? Sebi sam kupila prsten sa kornjačom koji nosim i danas. Tada sam po prvi put otišla u striptiz bar gde ubacite u automat jednu marku, otvori se zavesica i, jelte, dama pleše nekoliko minuta. Nikada ranije to nisam videla i reših da odem, računam niko me neće videti. Došla ja tamo, sela, zavesa se otvorila i ja imam i šta da vidim - ceo Slatki greh u klubu! Gledaju oni mene, gledam ja njih, htela sam u zemlju da propadnem. Onu igračicu niko nije ni gledao koliko smo se smejali.

Koliko se publika u dijaspori razlikuje od domaćih fanova?
- Repertoar se ne razlikuje mnogo, jer bend i ja znamo koja publika šta voli, pa tome i prilagodimo raspored izvođenja numera. Naravno, pratimo puls publike i vodimo atmosferu u pravcu dobrog raspoloženja. Iskreno, moja publika i ja se savršeno razumemo i nije bilo nekih specijalnih zahteva koji bi za mene posle svih ovih godina profesionalnog bavljenja muzikom bili iznenađenje.

Strast u poslu

- Imam nastupe širom Evrope i regiona, Balkana, i to je karijera Lepe Brene koja teče nezavisno od karijere mene kao poslovne žene. Ali, kad nešto volite iskonski i kada umete to da radite, za to ćete uvek naći vremena. I složićete se da se vidi i te kako da li nešto radite najprofesionalnije moguće i sa strašću koja je potrebna - kaže Brena.

Koju pesmu ili pesme publika u dijaspori najviše voli ili traži da izvedete i na bis?
- Tu nema pravila. Traže mi neke pesme koje ne izvodim često, jer bend i ja već imamo tačan raspored numera u repertoaru i uvek se iznenadim kad mi zatraže neke numere koje sam skoro pa zaboravila. Nisam naravno zaboravila tekst.

Mnogo plivanja do cilja

Brena je punih 35 godina na sceni, ali ne posustaje. Priprema novi album i trudi se da ide u korak s vremenom, da publici uvek ponudi nešto novo.

- Ponosna sam što sam uprkos uspehu koji sam doživela ostala čvrsto sa obe noge na zemlji. Oformila sam porodicu sa čovekom koji mi je najveći oslonac u životu, ponosna sam što su sve moje odluke u životu - bile prave. Kada sam počinjala teško je bilo pojaviti se na televiziji, tražio se kvalitet koji jedini opstaje i dalje. Sve što je došlo mimo realnih standarda u svakom poslu kratkog je daha. Moja karijera traje 35 godina aktivno i zahvaljujući kontinuiranom radu na sebi, svom muzičkom opusu i svom profilu ja sam danas ovde gde jesam. To je ujedno i recept ljudima koji kroz Zvezde Granda kreću u estradne vode. Mnogo plivanja, mnogo vežbanja i svaki cilj vam je blizu - poručuje Brena i dodaje:

- Muzika koju izvodim sa svakim albumom ima modernije aranžmane, odličan zvuk, sjajnu produkciju, jer današnje generacije publike žele da sve zvuči perfektno. To je jednostavno standard. Moja publika su ljudi svih generacija, od najstarijih preko srednje generacije do tinejdžera, jer emocije koje darujem kroz svoju muziku ne zastarevaju!

Skupa zanimacija

Za Brenu 2017. je godina jubileja. Između ostalog, obeležiće tri decenija filma "Hajde da se volimo". Iako se spekulisalo o nastavku do snimanja nije došlo.
- Odavno sam prestala da pričam o svojim planovima, jer svi očekuju da sve što obećam bude odmah po mogućstvu - sutra! Film je moja želja, dokumentarac se priprema, ali to su sve projekti koji se rade godinama, tako da volim da pričamo o tome kada bude bilo. Film je zaista predivna stvar, ali i vrlo skupa zanimacija. U svakom slučaju pripremam nove pesme i to je ono na šta sam fokusirana trenutno.

2024 © - Vesti online