Nedelja 05.02.2017.
18:01
J. L. Petković - Vesti

Opasno zveckanje oružjem

A. Čukić
Moramo do kompromisa: Marjan Šarić

- Preko medija i društvenih mreža pratili smo dešavanja s Kosova i Metohije i molili boga da se strasti smire i da se nađe neko kompromisno rešenje. Na kraju uvek ispašta običan narod - kaže za "Vesti" Marjan Šarić, meštanin iz Orahovca.

On dodaje da su jedinice ROSU već nedelju dana patrolirale u večernjim satima u srpskom delu grada i u Velikoj Hoči.

- To je ROSU multietnička jedinica koja u svom sastavu ima i Srbe iz Kolašina sa severa KiM, ali mi nismo naviknuti na njihovo prisustvo. Oni nam do sada nisu pravili problema, a kažu nam da imaju svoje razloge i zadatke da budu tu zbog sveopšte situacije na prostoru KiM, od voza, preko zida u severnoj Mitrovici. Plašili smo se, bilo je straha jer u večernjim satima nestaje struje, ali se nadam da će i ovaj cirkus proći i da će se sve vratiti u normalu - zaključuje Šarić.

Vesti u četvrtak i petak su bile zabrinjavajuće. Lice uplašenog premijera Aleksandra Vučića, hitno sazivanje svih srpskih predstavnika u kasarni u Raškoj, protesti pristalica Ramuša Haradinaja, policijom blokirana Priština, Kosovo dobilo pozivni broj, okupljanje Srba ispred mosta u Kosovskoj Mitrovici. Sve je to dovelo do paničnog pozivanja rođaka i prijatelja iz centralne Srbije.

- Generalno, ljudi u centralnoj Srbiji su se više uplašili nego mi. Ovde smo navikli na naše probleme, ali je neko u Beogradu ovog puta odlučio da podigne tenzije. Reč je o kampanji i spremanju za izbore, a to znači zveckanje nacionalizom i ratovima - kaže Dejan Nedeljković, stanovnik severa KiM.

Tanjug
Srbi uznemireni


Ipak, on veruje da će se tenzije stišati.

- I Vučić je rekao da su prihvatili sve što je stavljeno pred njih i da ćemo mi sami da rušimo zid. Dakle, trebalo je da se stvore okolnosti da to progutamo. Plašim se samo da na tom stolu nije bila i nezavisnost Kosova, a da to neće da kažu narodu jer je uznemiren. To, ipak, ne bi mogli da sažvaćemo - zaključuje Nedeljković.

Neposredno pre Brisela pojedini prištinski mediji raznim naslovima i neproverenim objavama podizali su tenzije. U četvrtak su i pojedini beogradski mediji dali svoj doprinos, ocenjuju sagovornici.

- Posebno su u Srbiji mediji u izveštavanju o jednoj "predstavi" u Raškoj po ko zna koji put uterali strah u kosti Srbima na Kosovu. U petak mi na ulici u Gračanici prilazi žena i pita: Šta vi radite u mediji,a, da li ste normalni, moram da putujem za Kruševac, a plašim se sada da idem preko severa - izjavio je u petak predsednik Društva novinara Kosova i Metohije Budimir Ničić.

U medijima se, pak, podvlači, moglo videti sve osim suštine.

- Niko ne odgovara zašto je došlo do hitnog i dramatično najavljivanog sastanka u Raški, zašto je premijer nervozan i uplašen. Dok u srpskim medijima traje drama, prištinski mediji izveštavaju samo da je Kosovo dobilo pozivni broj i o Tačijevoj poruci da je sve propaganda Srbije. Međutim, dok su pojedini prištinski mediji donedvano podizali tenzije specijalnim emisijma o nekakvim ruskim špijunima i teroristima, niko od predstavnika Srba nije reagovao. Mediji i u Beogradu i Prištini dokazali su nezrelost i spremnost da u ovakvim situacijama dolivaju ulje na vatru - ističe Ničić.

Protest na mostu

- Kad je reč o protestima ispred mosta, to nisu bili uplašeni ljudi. To je bilo par stotina sa radnom obavezom, koji su pozivani i rečeno im je da se okupe. Došlo je stotinak studenata jer im je to rekao predsednik studenske organizacije. Dakle, to nije bio strah, osim ako ne mislimo na strah da se zadrži radno mesto - kaže Nedeljković.

2019 © - Vesti online