Subota 04.02.2017.
17:44
Vestionline

Analitičari zanemeli, Rusija briljira

pixabay.com
Rusija nadmašila očekivanja i nezaustavljivo grabi ka izlasku iz recesije

List konstatuje da je ovaj rezultat nadmašio svaku prognozu 15 analitičara koji su u anketi te agencije u proseku predviđali privredni pad od 0,5 procenata.

Čak je u Ministarstvo ekonomije Rusije projektovalo pad BDP-a za prošlu godinu od 0,6 odsto. Istovremeno, ruski statističati su objavili da je pad BDP-a za 2015. godinu revidiran naviše na 2,8 procenata.

"Blumberg" piše da se Rusija tako približila izlasku iz najduže recesije u gotovo dve decenije, pošto su rudarstvo, poljoprivreda i proizvodnja, uz stabilizovanje cena nafte, doprineli podupiranju ekonomije najvećeg svetskog izvoznika energije.

Ruska ekonomija je pretrpela duži, ali "plići" pad nego tokom recesija 1998. i 2009, koji je, kako ocenjuje njujorška agencija, pripremio pozornicu za snažan oporavak privrede koja je "izgubila tlo pod nogama".

Mada je industrijska proizvodnja prošle godine porasla prosečno za 0,5 odsto, nakon pada od 3,4 odsto u 2015. godini, to nije bilo dovoljno da kompenzuje pad potrošnje, koja je predstavljala motor oporavka posle prethodnih kriza.

Iako Vlada u Moskvi projektuje rast BDP-a u ovoj godini od 0,6 odsto, više cene nafte mogle bi da podstaknu veću privrednu ekspanziju.

"Možemo očekivati rast od 1,0 -1,5 posto, možda čak i 2,0 procenta, ako sve bude u redu" ove godine, rekao je prvi zamenik premijera Igor Šuvalov u jednom intervjuu prošlog meseca, navodi "Blumberg".

2024 © - Vesti online