Subota 04.02.2017.
08:39
Vestionline

Vojska Sirije zauzela hrvatsko postrojenje

youtube.com/הבלוג של אבו עלי
Džihadisti spalili postrojenje pre povlačenja

U napadu, koji se dogodio u ranim jutarnjim satima, učestvovali su i borci Hezbolaha, prenose hrvatski mediji.

Postrojenja Hajan nalaze se oko 100 kilometara istočno od Homsa, a džihadisti su ih digli u vazduh 8. januara. Ta gasna postrojenja nekad su proizvodila tri miliona kubnih metara gasa dnevno.

INA je u bloku Hajan vršila istraživanja koja su dovela do šest otkrića gasa i nafte, a prekinula je eksploataciju 2012. godine.

Podsetimo, pripadnici Islamske države u četvrtak su do temelja spalili postrojenje, a nagađa se kako je to bio potez pred povlačenje. Gasna polja Hajan nekad su bila najveći izvor gasa u Siriji i njihov gubitak u decembru prošle godine naneo je ogromnu štetu sirijskim vlastima.

Kao što je vidljivo na službenim stranicama INA, u bloku Hajan vršila su se istraživanja (završena 2007. godine) koja su dovela do šest otkrića gasa i nafte (Džihar, Al Mahr, Jazal, Palmira, Mustadira i Mazrur).

INA je s eksploatacijom nafte i gasa iz Sirije prestala 2012. godine. Zbog okolnosti "više sile" - sukoba u Siriji i složene političke situacije, INA aktivnosti na polju Hajan trajale su samo 57 dana.

2024 © - Vesti online