Petak 03.02.2017.
21:28
Vestionline

Plenković se pravi lud: Ne znam ništa o "jadranskoj" ruti

Reuters
Odbacuje navode slovenačkog kolege: Andrej Plenković

Tom rutom, koju je spomenuo slovenački premijer Miro Cerar, migranti preko Istre ulazili u Sloveniju.

- Nisam primetio da je ikakve rasprave o nekoj novoj, nazovimo je, jadranskoj ruti, bilo danas na sastanku. Naprotiv, govorilo se o određenom povećanju broja migranata preko srednjomediteranske rute, od Libije do Malte, Sicilije, Lampeduze i italijanske obale - rekao je Plenković novinarima.

U Valeti, prestonici Malte, održava se neformalni samit Evropske unije na kojem se razgovora o migrantskoj ruti i budućnosti EU, prenosi Hina.

- Ne znam da li je tu možda reč o nekakvom nesporazumu, možda je reč o prilivu migranata koji preko Italije dolaze u Sloveniju, ali nikakve rasprave nije bilo, niti ja kao predsednik vlade imam bilo kakvih saznanja od bezbednosnih službi da postoji otvorena jadranska ruta, koja bi, po tome, pretpostavljala dolazak brodovima od Otrantskih vrata sve do Istre. Nismo to uočili za sada, niti sam primetio da je premijer Cerar to rekao na sastanku - rekao je Plenković.

Slovenački premijer je ranije  po dolasku na samit na Malti, posvećen srednjomeditranskoj migrantskoj ruti i budućnosti EU, rekao novinarima da se otvorila i ruta preko Jadranskog mora, do Istre.

2024 © - Vesti online