Subota 04.02.2017.
00:45
Dojče vele

Šta je Merkelova poručila Erdoganu?

Reuters
Nemačka kancelarka imala šta da poruči Turcima: Angela Merkel i Redžep Tajip Erdogan

"Opozicija je sastavni deo demokratije!" To je jednostavna, ali najvažnija rečenica koju je nemačka kancelarka izgovorila tokom posete Ankari u četvrtak 2. februara. Vrlo je verovatno da je turski predsednik Erdogan tu rečenicu - ignorisao. Ali, kancelarka je otvoreno izgovorila ono što bi mnogi vrlo moćnom predsedniku Turske još jasnije rekli u lice: Dosta gušenja slobode mišljenja! Održati podelu vlasti! Odmah i strogo ispitati optužbe za mučenje!

- Ne znamo koliko su zaista jasne bile reči nemačke kancelarke tokom razgovora sa Erdoganom, ali pre svega važno to što je vlastodržac javno mora da sasluša tako jasnu kritiku žene, koja je moćna na jedan drugačiji način i koja vlada demokratski, čak i ako je ta kritika u nekim tačkama bila samo indirektno formulisana - smatra Leman.

Kako kaže, isto tako je važan i sastanak koji je Merkelova, pre nego što je nastavila putovanje na sastanak na vrhu EU na Malti, imala sa obe velike turske opozicione stranke.

"Mišljenje onih koji misle drugačije, treba saslušati i poštovati!" Leman smatra da ta poruka nemačke kancelarke nije upućena samo Erdoganu i njegovim bliskim saradnicima. Ta poruka bi trebalo da podseti na onu drugu polovinu Turske - onu koja nije saglasna sa trenutnim smerom kojim vladajući vode tu zemlju. Onu polovinu koja se sve više ućutkuje.

Prema Lemanovom mišljenju, poseta Angele Merkel bi tako, uprkos kratkom vremenu koje je imala na raspolaganju, mogao da bude podrška onima koji realno mogu opoziciono da deluju još samo teško, dovodeći se pritom u opasnost. Poseta Angele Merkel je, bez obzira na to šta će od toga naknadno da naprave turski mediji, bila je uspešna - za kancelarku, ali pre svega za one ljude u Turskoj koji misle da za Erdogana i njegovu vlast ipak postoji alternativa.

2020 © - Vesti online