Petak 25.06.2010.
14:36
Vestionline

Kanadski premijer stavio veto na Srebrenicu

"Takvim postupkom premijer Harper je pokazao hrabrost da se odupre političkim pritiscima i ucenama, što je retkost u današnjem svetu. Osim ličnog integriteta, njegova odluka, takođe, odražava i sve veći zamor zapadnih ustanova i političkih činilaca od neprestanih zahteva predstavnika bošnjačke strane da se povinuju uskoj političkoj agendi jedne agresivne i dobro organizovane interesne grupe iz BiH koja računa, pre svega, na neobaveštenost spoljašnjeg sveta", saopštio je Karganović.

Stiven Harper

U saopštenju se dalje navodi da ta grupa zloupotrebljava ljudsku tragediju srebreničkog kraja tokom rata između 1992. i 1995. godine tako što svoju ulogu i gubitke prikazuje lažno, dok arogantno poriče patnju i gubitke drugih.

"Krah njihove inicijative da se pitanje Srebrenice u parlamentu daleke Kanade prikaže onako kako njima odgovara nagoveštava skoro otrežnjenje sveta koji se pomoću bezobzirne propagandne već godinama drži u zabludi u vezi sa Srebrenicom", smatra Karganović.

Kanadski premijer Stiven Harper uložio je veto na usvajanje rezolucije o Srebrenici u kanadskom parlamentu. Kongres Bošnjaka Severne Amerike saopštio je juče da je Harper - umesto etničkog naziva Bošnjak - upotrebio termin "bosanski ljudi nad kojima je navodno izvršen genocid", zatim je smanjio broj žrtava i na kraju termin "genocid" zamenio terminom "masovno ubijanje".

Iza ove rezolucije stoji Kongres Bošnjaka Severne Amerike, a sponzoriše je kanadski parlamentarac Brajan Mas.

2024 © - Vesti online