Petak 03.02.2017.
08:56
pravda.rs, Vestionline

"Kijev više ne može da računa na Vašington!"

Reuters
"Palac gore" samo na fotografiji: Petro Porošenko je izgubio dosadašnju podršku Vašingtona

- Sve što se dešava u Ukrajini je teatar, pre svega teatar beznađa. Strategija Petra Porošenka i evropski pristup Ukrajini predstavljaju delove slagalice pod nazivom "Izgubljena Ukrajina". Porošenko nema mnogo vremena da se održi na vlasti i reši situaciju nakon dolaska Donalda Trampa u Belu kuću - smatra analitičar.

Sudakov, koji je profesor na Akademiji vojnih nauka, smatra da Porošenko shvata da "više ne može da se osloni na Vašington".

- Porošenko je dugovao svoju vernost Obaminom timu. On je i dalje sporazumima vezan za bivšu američku administraciju. A Tramp ne voli dezertere. Istovremeno smo videli da američki predsednik shvata da Ukrajina nije adut koji može da iskoristi u svojim odnosima sa Moskvom. To je razlog što će Ukrajinu pretvoriti u problem za Evropsku uniju, a ne za SAD - objašnjava taj analitičar.

U međuvremenu, stavovi prema Kijevu na Zapadu su se postepeno promenili, dodaje on.

- Mislim da će paket sporazuma iz Minska  biti preuređen tako da Rusija, Francuska i Nemačka mogu da igraju veću ulogu. Počinjemo da govorimo istim jezikom sa našim partnerima. Politika laži zamenjena je politikom pragmatizma, jer postoji potreba da se obezbedi prava procena situacije i ulože istinski napori za rešavanje problema, a ne da se vodi politika obmane ili provokacije - kaže on.

Ti komentari došli su nakon najnovijih sukoba koji su izbili u Donbasu.

2024 © - Vesti online