Četvrtak 02.02.2017.
16:30
Sputniknews, Vestionline

Episkop Teodosije: Srbi su u strahu od novih nereda! Policija ne može da ih zaštiti!

A. Čukić
Vladika Teodosije: Policija ne može da zaštiti Srbe na Kosovu

U martu 2004. godine kosovski Albanci izvršili su pogrom koji je doveo do masovnog raseljavanja Srba iz Pokrajine i uništavanja brojnih spomenika istorije i kulture.

- Sadašnja situacija je bolja za nas nego ranije, u smislu da više nema toliko napada i nasilja i da možemo slobodno da se krećemo, ali celokupna atmosfera ostaje veoma napeta, naročito ovih dana i postoji veliki potencijal za nove nemire - rekao je vladika Teodosije.

On kaže da odnosi Albanaca i Srba "nisu isti u različitim delovima Kosova i Metohije": "negde postoji relativna tolerancija, na primer u Prizrenu, ali u Đakovici, Dečanima i Klini je mnogo teža situacija".

- Voleli bismo da ima više pozitivnih primera, međutim, gotovo je nemoguće čuti da je neko od kosovskih Albanaca javno rekao nešto pozitivno o našoj crkvi ili Srbima uopšte. U lokalnim novinama objavljuje se mnogo materijala u kom se otvoreno izaziva nacionalna netrpeljivost - istakao je vladika Teodosije.

Srpske crkve i manastire u oblastima pretežno naseljenim Albancima sada obezbeđuje kosovska policija mešovitog etničkog sastava. Samo manastir Visoki Dečani se još uvek nalazi pod zaštitom međunarodnih mirovnih snaga Kfora, zbog „izuzetno teške bezbednosne situacije u opštini Dečani“.

- Do sada nismo imali ozbiljnih problema sa kosovskom policijom, mada smatramo da u slučaju velikih nemira ona neće moći da obezbedi adekvatnu zaštitu naših svetinje - dodao je šef Eparhije raško-prizrenske.

On je precizirao da su direktni napadi na pravoslavne crkve na Kosovu danas ređi nego pre, sa izuzetkom Hrama Hrista Spasitelja u Prištini, gde se "proteklih godina stalno dešavaju razne provokacije i akti vandalizma".

Prema podacima Eparhije raško-prizrenske, na teritoriji Kosova i Metohije danas ima 160 parohijskih crkava i 14 aktivnih manastira.

2024 © - Vesti online