Petak 25.06.2010.
08:41
Vestionline

Vorlik: Status KiM je rešena stvar

"Međutim, želimo da vidimo da Srbija konstruktivno sarađuje sa Prištinom, SAD, EU i drugim ključnim međunarodnim akterima, i da traži pragmatična rešenja koja će poboljšati život svih na Kosovu - i Srba i Albanaca", istakla je Vorlik u intervjuu za "Novosti".

Nema podele Kosova i Metohije: Meri Vorlik


Na pitanje pod kojim uslovima bi Amerika podržala nove pregovore o statusu sa Prištinom, Vorlik je podsetila da su SAD i većina članica EU priznale nezavisno Kosovo i veruju da je pitanje statusa rešeno.

SAD podržava evropski cilj Srbije

 

Ona je navela da SAD "na mnogo frontova podržavaju evropski cilj koji je zacrtala Srbija", ali da je finansijska pomoć možda najvidljiviji deo te podrške, jer "SAD svake nedelje daju milion dolara pomoći Srbiji, u cilju stvaranja još prosperitetnije države, koja je pravno i administrativno u skladu sa zapadnim i EU standardima".


"Pomažemo da se ojačaju vladavina prava i borba protiv korupcije, podržavamo reforme pravosuđa, policije i lokalnih institucija, razvoj srpske privrede i promociju transparentne poslovne prakse. Takođe, podržavamo razne programe koji su usmereni ka omladini, vašim budućim liderima", rekla je Vorlik.


"Međutim, nastavljamo da podstičemo Srbiju i Kosmet da pronađu načine da reše otvorena pitanja vezana za izbeglice, obrazovanje, carinu, sudstvo, distribuciju električne energije i telekomunikacije, odnosno sve što utiče na svakodnevni život svih na Kosovu i Metohiji", kazala je ona.


Vorlik je rekla da SAD ne podržavaju podelu Kosova i Metohije, niti je to realno.


"Po našem mišljenju to bi potkopalo stabilnost u regionu. Svaki novi dan koji Srbija provede u razgovorima oko obnavljanja pregovora o statusu ili o podeli je za Srbiju izgubljen dan na putu ka evropskoj budućnosti", kazala je Vorlik.


Naglašavajući da je za Ameriku Srbija ključni igrač u regionu, ona je navela da SAD žele da vidie kako Srbija "igra aktivnu ulogu u promovisanju integracija čitavog zapadnog Balkana u Evropu".

"Pozdravljamo nedavne korake koje ste preduzeli, kao što su usvajanje Deklaracije o Srebrenici, promocija pomirenja i jačanje regionalnih odnosa. Nastavkom napora da se razreše aktuelna pitanja u regionu, Srbija će potvrditi da teži uspostavljanju dobrosusedskih odnosa i tako će ojačati svoju lidersku poziciju", kazala je Vorlik.

2024 © - Vesti online