Sreda 01.02.2017.
18:01
A. V. - Vesti

Pobednik za Smokija i Karlosa

V. Sekulić
Biće prikazano 95 filmova: Organizatori FEST-a na konferenciji za medije

Čast da otvori manifestaciju pripala je Moniki Beluči, a do 5. marta biće prikazano 95 filmova.
Nagrada Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljena srpskom glumcu i reditelju Ljubiši Samardžiću i španskom režiseru Karlosu Sauri. Festival će zatvoriti film "Tišina" Martina Skorsezea.

Takmičarski program je podeljen u tri celine: međunarodni program u kojem učestvuje 15 filmova iz 12 zemalja, "Srpski film" u kojem učestvuje sedam domaćih filmova, i "Granice" u kojem učestvuje osam dokumentarnih filmova.

- Takmičarski program ne zatvara oči pred problemima koji nas okružuju, pa je tako tema terorizma aktuelna na Festu. Publika će moći da pogleda holandsku priču o životu holandske hipsterke koja završava u ISIS-ovom kampu, ali i jedan potresan film iz sirijsko-iračke koprodukcije - rekao je umetnički direktor Jugoslav Pantelić.

Kada je reč o srpskim filmovima, FEST posebnu pažnju posvećuje promociji domaćeg filma.

- FEST je tu da promoviše upravo one filmove koji se u bioskopima slabo ili nikako ne prikazuju, a trebalo bi - rekao je Bona Jevtić, direktor FCS.

Od Beograda 24 miliona

Ovogodišnji FEST, kao i prethodnih godina opstaje pre svega zahvaljujući pomoći sponzora, ali i grada Beograda koji je izdvojio oko 194.000 evra. Ministarstvo kulture se još nije izjasnilo da li će i kolika sredstva izdvojiti za ovaj značajan filmski festival.




 

2024 © - Vesti online