Sreda 01.02.2017.
07:34
Vestionline, Sputniknews.com

Ruski demineri obučavaju Sirijce

Reuters
Ruska vojska u Alepu

- Već dobijamo prijave i planiramo da u utorak počnemo obuku početne grupe od 50 do 70 budućih deminera - rekao je Mihalik.

Nakon završene obuke koja će trajati od jednog do tri meseca u zavisnosti od svojih specifičnosti, sirijski stručnjaci za uklanjanje mina će formirati posebnu jedinicu inženjera vojske i deminera koja će se priključiti operaciji čišćenja mina koja se trenutno odvija u Alepu i drugim oslobođenim delovima zemlje.

- Loš deminer ne može da bude dobar učitelj. Samo dobar deminer može da obučava nekoga da bude dobar kao on - istakao je Igor Mihalik.

On je dodao da jedinice za uklanjanje mina i dalje imaju mnogo posla u Alepu.

- Pronašli smo skladište puno usmerenih protivpešadijskih mina i kumulativnih protivtenkovskih mina. Izgleda da su se ovde masovno proizvodile ovakve mine. One su dobrog kvaliteta i sve su fabričkog, što znači da se ovde vodi minski rat - istakao je on.

Prošle nedelje ruske jedinice za deminiranje očistile su više od 360 hektara u Alepu i 75 kilometara puteva neutrališući više od hiljadu eksplozivnih naprava.

U međuvremenu, više od 12.000 ljudi već se vratilo u svoje domove u istočnom delu Alepa koji je oslobođen od terorista u decembru.

- Svi oni dobijaju neophodnu pomoć - navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.  

2024 © - Vesti online