Petak 25.06.2010.
00:52 >> 08:28h
Tanjug

Atina: Bomba ubila saradnika ministra

Policija je saopštila da je bomba bila sakrivena u paketu koji je izgledao kao poklon, a koji je dostavljen na sedmi sprat, gde je eksplodirao nešto posle 20 časova po lokalnom vremenu (19 časova po srednjoevropskom).


Portparol policije u grčkoj prestoniji je kazao da se ministar Hrisohoidis nalazio u zgradi u vreme eksplozije, ali da nije povređen.


U toku je policijska istraga o eksploziji koja je izazvala znatnu materijalnu štetu.

Premijer Grčke Jorgos Papandreu oštro je osudio večerašnji bombaški napad.

Nakon eksplozije nastala je panika na ulicama Atine


"Izražavam tugu i gnev, koje svaki građanin Grčke oseća zbog terorističkog napada, koji je rezultirao gubitkom ljudskog života", kazao je Papandreu.


Ministar za javnu bezbednost Hrisohoidis nazvao je napad "kukavičkim", rekavši da je bomba bila namenjena njemu i poručivši da će ubice biti privedene pravdi.


"Nastavićemo borbu da osiguramo bezbednost naših građana, komšija i gradova", prenela je ministrove reči američka agencija AP. Vlasti su zapečatile zgradu ministarstva i ne dozvoljavu ulazak i izlazak iz objekta.

Jorgos Papandreu

Zvaničnici još nemaju saznanja na koji način je bomba, koja je eksplodirala na sedmom spratu, na 25 metara od ministrove kancelarije, dospela u ministarstvo, s obzirom na to da je izvor iz ministarstva potvrdio grčkoj agenciji Ana da su svi sigurnosni sistemi funkcionisali normalno. Za napad još niko nije preuzeo odgovornost.


Napad su osudile i najveće grčke političke partije.


"Ovo je kriminalni napad presedana, koji je koštao života jednog čoveka i koji je brutalno udario na zakon i demokratiju. Jedinstvo našeg naroda i našu apsolutnu odlučnost da iskorenimo zlo iz korena stavljamo ispred ovakvih monstruoznih slučajeva", kaže se u saopštenju Antonisa Samarasa, lidera Nove demokratije, glavne opozicione partije.


"Smrt cenjenog službenika u terorističkom napadu izazvala je veliku tugu (...) Kada teroristi mogu izvršiti napad u kancelariji ministra, kako se onda građani mogu osećati bezbednim u svojim domovima", saopštila je partija Narodni pravoslavni skup (LAOS).

2024 © - Vesti online