Utorak 31.01.2017.
13:29
sputniknews.com, Vestionline

"Efekat katastrofe": Ako se pooštre mere štednje, Grčka možda napušta EU?

commons.wikimedia.org/Ggia
Protesti u Atini zbog mera štednje (Foto: Arhiva)

- Određene političke snage insistiraju na dodatnim merama štednje. Jedna stvar koju MMF ne želi da shvati jeste da su te mere već imale katastrofalan efekat na Grčku, ali i na budućnost EU - smatra Marina Predulis, profesorka na Univerzitetu Istočna Anglija u Engleskoj.

U međuvremenu, čini se da grčke vlasti žele da iskoriste političku nestabilnost Evropske unije da bi obezbedile bolje uslove sporazuma, znajući da bi, ukoliko ova zemlja upadne u novu dužničku krizu, to moglo da destabilizuje ionako ranjivu EU.

- Verujem da bi destabilizacija zahvatila celokupnu Uniju. Ne verujem da iko želi novu krizu. Situacija u EU je kritična, jačaju nacionalističke i ekstremne desničarske snage, ali poverioci to odbijaju da shvate. Neoliberalna politika koju EU promoviše godinama donela je katastrofalne posledice i Grčkoj je potrebno manje štednje, a više opraštanja duga - dodaje prof. Predulis.

- Mislim da niko ne želi da Grčka napusti EU, naročito posle onoga što smo videli u Velikoj Britaniji. Takođe, mislim da ni samo Grci ne žele da je napuste, ali moramo da priznamo da Evrozona ima ozbiljne strukturalne probleme - tvrdi ova grčka ekspertkinja. 

Ona dodaje da će bilateralni sporazumi koje Britanija želi da ima sa Sjedinjenim Državama biti katastrofalni za same Britance. Predulis opisuje predsednika SAD Trampa kao "demagoga koji veruje da je u poziciji da zaobiđe međunarodno pravo".

Grčka dužnička kriza eksplodirala je 2010. kada je Parlament Grčke usvojio veliki broj paketa sa merama štednje i kada su dobijeni zajmovi od Evropske komisije, Evropske centralne banke i MMF-a. Međutim, ti zajmovi su samo povećali grčki dug i sada se traži rešenje koje će zadovoljiti sve strane, ali koje će biti jako teško naći.

2024 © - Vesti online