Četvrtak 24.06.2010.
19:26
Vestionline

Kaubojština u Novom Pazaru

Visoki službenik Islamske zajednice u Srbiji Sead Šaćirović negirao je da su predstavnici Islamske zajednice u Srbiji nasilno upali u objekat već su, kazao je, oni "preuzeli brigu" o imovini koja pripada toj verskoj zajednici.


Oko 17 sati ispred Stare banje je došao glavni muftija Muamer Zukorlić i obratio se aktivistima Islamske zajednice i poručio narodu da "ima razloga da se veseli, jer čuva svoje kulturno - istorijske spomenike i svoje nasleđe". Policija i Žandarmerija povukle su se sa lica mesta.


Ostalo je još samo jedno patrolono vozilo policije preko puta Stare banje, a zdanje će obezbeđivati agencija "Berq", koju je angažovala Islamska zajednica.


Funkcioneri i aktivisti Islamske zajednice u Srbiji, okupili su se ranije danas u dvorištu ispred Stare banje u Novopazarskoj banji i preuzeli taj objekat, izgrađen krajem XV veka i on je od danas ponovo u vlasništvu Islamske zajednice, kojoj je oduzeta 1946.godine.

Stara banja u Novom Pazaru

Stara banja je posle oduzimanja 1946. godine dodeljena na upravljanje Ugostiteljskom preduzeću "Lipa", koje je juna prošle godine za 127 miliona dinara od Agencije za privatizaciju kupila Hasnija Šemsović, supruga poznatog biznismena Ćerima Šemsovića, vlasnika trgovinskog preduzeća "Samald komerc".

Preduzeće "Lipa", pored Stare novopazarske banje i hotela "Vrbak", u centru grada, u sastavu ima još 14 objekata, ukupne površine 11.500 kvadrata.


Preduzeće "Lipa" je privatizovano uprkos mnogobrojnim upozorenjima lokalne vlasti da se njega izuzmu objekti od izuzetnog kulturnog značaja.


Islamska zajednica u Srbiji je oduvek polagala pravo na objekat u Staroj novopazarskoj banji, dok porodica Adema Murtezića iz Novog Pazara traži da joj se vrati Amir-agin han u centru grada, koji je nacionalizovan krajem pedesetih godina.


Odbornici su tada doneli odluku o poništavanju rešenja iz 1970. godine, kojim je opština te objekte dala "Lipi" na korišćenje.


Gradska skupština, kako je tada objasnio Meho Mahmutović, aktuelni gradonačelnik Novog Pazara, nije bila protiv privatizacije "Lipe", ali je traženo izuzimanje iz tog paketa objekata koji predstavljaju kulturnu baštinu Bošnjaka.


Sadašnji većinski vlasnik "Lipe", u čijem sastavu je i sporni objekat Stare novopazarske banje, Ćerim Šemsović apelovao je da mu nadlelžni organu pomognu i omoguće gazdovanje imovinom u njegovom vlasništvu.


Šemsović je osudio jutrošnji "upad" pripadnika Islamske zajednice u Srbiji u objekat Stare novopazarske banje ocenivši da je reč o nasilnom činu koji je izvveden mimo svih dogovora.


On je u Tanjugu potvrdio da je muftiji Zukorliću svojevremeno obećao da će mu, ako se utvrdi da je sporni objekat vakufski, omogućiti preuzimanje jer, kaže, "sve što je vakufsko ili crkveno meni ne treba".


Šemsović je, međutim, dodao da su se tome kasnije usprotivili manjinski akcionari "Lipe" koji tvrde da Stara novopazarska banja nikada nije bila imovina Islamske zajednice.


O problemu Stare novopazarske banje oglasio se i Rijaset Islamske zajednice Srbije (IZS) koji je osudio, kako se u saopštenju navodi, pokušaj nasilnog preuzimanja imovine te zajednice zahtevajući od nadležnih organa da se "vakufsko i kulturno dobro zaštiti od neovlašćenih pretendenata".

2024 © - Vesti online