Utorak 31.01.2017.
09:32
Vestionline

Revolucionarno otkriće: Pronađen najstariji predak čoveka

Twitter/Cambridge_Uni
Hm, znači od ovoga smo nastali...

Veličina nije bitna

Mikroskopska morska životinja najraniji je korak na stazi evolucije koji je doveo do pojave prvih riba i na kraju čoveka. Detalji o ovom otkriću u centralnoj Kini objavljeni su u časopisu "Nature". 

Istraživački tim kaže da je Saccorhytus najprimitivniji primer kategorije deuterostomija, pretka širokog spektra živih stvorenja, uključujući i kičmenjake. Saccorhytus je bio dugačak svega jedan milimetar i živeo je između čestica peska na morskom dnu. 

Studiju su sproveli stručnjaci iz Kine, Velike Britanije i Nemačke, a među njima je bio profesor Sajmon Konvej Moris sa Univerziteta u Kembridžu. 

Naši stari su se migoljili

- Golim okom, fosili koje smo proučavali izgledali su kao crna zrnca peska, ali pod mikroskopom su "oživela". Smatramo da su ove deuterostomije primitivni početak mnogih živih bića, uključujući i ljude. Sve deuterostomije imale su zajedničkog pretka, a mislimo da je reč o Saccorhytusu - rekao je Konvej Moris za BBC. 

Ovo stvorenje bilo je prekriveno tankom, relativno fleksibilnom kožom i mišićima, a smatra se da su se kretali migoljenjem, baš kao i crvi. 

Istraživači kažu da su njihova najizraženija karakteristika ogromna usta kroz koja su “usisavali” čestice hrane.

2024 © - Vesti online