Ponedeljak 30.01.2017.
19:22
b92, Vestionline

Tramp je ovim potezom dao municiju Islamskoj državi

Reuters
Jedan potez menja sve

- Protivterorizam zahteva fokus, zahteva da pratite tragove, osujećujete planove, a ako celo civilno stanovništvo stavite pod sumnju onda niste usmereni na pravu pretnju. Ovako je potezom olovke predsednik dao ID-u veliku propagandnu pobedu, a oni sada na društvenim mrežama podstiču ljude da napadnu Ameriku - rekao je Beš za mrežu NBC.

Kritikujući kontroverznu odluku Donalda Trampa da zabrani ulaz u SAD građanima sedam muslimanskih zemalja, Beš je rekao i da "to nije način da Amerika postane bezbednije mesto". 

Njegova izjava stiže istovremeno kada i informacije o aktivnostima i "slavlju" terorista na društvenim mrežama, ali i poruka samog Trampa na Tviteru da ne vidi problem u odluci. 

- Probleme na aerodromima stvaraju demonstranti i suze senatora (Čaka) Šumera. Sekretar (za nacionalnu bezbednost Džon) Keli kaže da sve protiče u najboljem redu sa veoma malo problema. Učinimo Ameriku ponovo bezbednom - poručio je Tramp. 

Tramp je rekao i da je samo 109 od 325.000 putnika zadržano na saslušanju i da nije mogao ranije da unapred najavi odluku jer bi "zli ljudi pohrlili u SAD pre njenog uvođenja". 

- Ima mnogo zlih ljudi! - naveo je Tramp. 

Analitičarka NBC Nikol Valas smatra da je Trampova odluka destabilizovala ionako uzdrmanu političku situaciju u SAD. 

- Čak i ako podržavate zabranu imigraciju iz ovih zemalja, koja nije logična, jer odande nikada nije stizao terorizam, mora se reći da je njena implementacija bila ne baš metodična - kaže Valas.

2024 © - Vesti online