Ponedeljak 30.01.2017.
15:13
b92.net, Vestionline

Josipović: Odnos Hrvatske i Srbije nikad gori

commons.wikimedia.org/Soppakanuuna
Ivo Jospiović smatra da Hrvatska i Srbija treba da "rade" na odnosu koji nikada nije bio gori

- Smatram da smo, u vreme kad sam ja bio sukreator spoljne politike, ozbiljno pomakli nabolje odnose s BiH i Srbijom. Danas mislim da tamo nakon 2000. godine nikad tako loši odnosi nisu bili i mislim da će se polako početi pokazivati loši rezultati ne samo u politici, nego i na ekonomskom planu - rekao je Josipović.

Ocenjujući 100 dana rada vlade premijera Andreja Plenkovića, Josipović kaže da je ona ušla u "mod koji nije dobar", prvenstveno kad je reč o opštem pogledu na društvo. 

- Snažno se forsira desna politika. Mislim da tu vlada vodi dosta ozbiljno lošu politiku. Imali smo problem opstrukcija suseda na ulasku u Evropsku uniju, a u nekim stvarima umesto da Hrvatska ukaže da neke stvari u Srbiji nisu dobre, počinjemo da se ponašamo slično i to je ono što je opasno za celi region - rekao je Josipović, koji je pokrenuo inicijativu objedinjavanja levica u Hrvatskoj. 

Josipović smatra da spomen ploča u Jasenovcu sa uklesanim ustaškim pozdravom "Za dom spremni" nije stvar komisije, već vlade. 

- Nije trebalo maknuti ploču, jer na njoj stoje imena ljudi koji su dali život za Hrvatsku, ali je trebala obrisati pozdrav "Za dom spremni" - rekao je Josipović. 

Komentarišući izjave svog prethodnika Stjepana Mesića iz 1992, koji je rekao da je Jasenovac bio "radni logor" u kojem su mnogi logoraši našli "spas od smrti", Josipović kaže da je Mesić imao svoje uspone i padove u politici. 

- Bio je sve što se u politici moglo napraviti i ja ga cenim. Ta epizoda koju smo gledali i neke druge takođe nisu mu bile dobre. Ipak, za razliku od nekih drugih, on je promenio politiku i razumeo da ustašofilija nije dobar put za Hrvatsku i sad je jedan od istaknutijih zagovarača antifašizma. Ova loša epizoda je ona za koju je javnost imala pravo da zna, ali drago mi je da se izvinio i da je nastavio svoj antifašistički put - zaključio je Josipović.

2024 © - Vesti online