Ponedeljak 30.01.2017.
18:01
Đ. Barović - Vesti

Tekfir mađioničar širio zlo

Reuters
Beč prestonica balkanskog džihada: Racija na islamiste

Hapšenje Nedžada Balkana, koji je iz Tutina otišao nakon što se razišao sa ovdašnjom vehabijskom zajednicom, koju je osnovao i dugo predvodio, nije iznenađenje ni za koga u njegovom rodnom gradu, niti u obližnjem Novom Pazaru, gde je Nedžad Balkan takođe imao puno sledbenika. Neki su još na ratištima u Siriji, a neki su poginuli u borbi sa trupama Bašara Asada.

Priprema Jašarevića

Jedno vreme pisalo se da je Nedžad Balkan pripremao i nagovorio Novopazarca Mevlida Jašarevića da puca na američku ambasadu u Sarajevu, ali Nedžad je preko svog sajta Vijesti umeta, sa koga se često šire najradikalnije ideje i pozivi "na klanje nevernika", sve to demantovao tvrdeći da je uvek bio "protiv ubijanja" i da je svoju braću učio samo da se mole.

- Bio je prek, ponekad agresivan i radikalan, čak su i najekstremnije vehabije za njega bile blage i zbog toga su se podelile u dve grupe koje su i danas zavađene i međusobno ne govore. Otac je pokušavao da ga vrati sa pogrešnog puta, ali nije vredelo, stričevi mu žive u Evropi - kaže Tutinac koji dobro poznaje radikalne islamiste u ovoj sandžačkoj varoši.

Nedžad Balkan potiče iz ugledne i imućne porodice, bavio se sportom i bio je dobar kik-bokser, posebno u Nemačkoj gde je boravio jedno vreme, studirao je u Medini i tamo se razočarao jer je, kako tvrde njegovi poznanici, drugačije zamišljao islamske zemlje.

I Saudijska Arabija za njega nije bila dovoljno islamska, pa je uplovio u vode ultraekstremističkog pokreta takfiri, osnovanog 1975. godine u Egiptu. Pripadnici takfira ne priznaju drugačije mišljenje i učenje, niti ovozemaljske zakone (ustav, vojsku, sudove) i zalažu se za ubijanje "nevernika" u koje ubrajaju i sve muslimane koji ne slede njihovu ideologiju.

Mediji u Sandžaku i Bosni pišu ovih dana da je Nedžad Balkan imao više portala po svetu i da je uspešno umeo da regrutuje članove svog pokreta i borce za ID, čija ideologija je gotovo ista sa tekfirskom. Zbog toga ga u Sandžaku zovu "tekfir mađioničar" i optužuju da je godinama donosio i širo zlo na ovom prostoru, ali i po Bosni gde je u Maoči često bio gost Nusreta Imamovića i njegove selefijske bratije.

Turski trio

Među radikalnim islamistima u Beču, osim Omerovića, za koga se tvrdi da je bio na direktnoj vezi sa vođom ID Bagdadijem, i Nedžada Balkana, vrlo dobro se kotira i Adem Demirović, takođe Tutinac i Omerovićev rođak. Njega je FBI stavio na listu 10 najopasnijih svetskih terorista. Međutim, Demirovićevi poznavaoci tvrde da se on distancirao od Omerovića i Balkana i da je bio protiv slanja ratnika u Siriju. Demirović slobodno dolazi u Tutin i Novi Pazar.

2024 © - Vesti online